Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Биткойн хешрейта падна до двугодишно дъно

Биткойн миньори

Тази година през Април месец беше халвинга на биткойн, който намали наградата на миньорите на половина и в момента тя е 3.125 биткойна. Това от своя страна доведе до намаляване на техните печалби. От тогава до сега също така се наблюдава и намаляване на таксите за транзакции.

Всички тези фактори принуждават миньорите да капитулират, което може да се види от факта, че в началото на този месец спада на хешрейта на биткойн, който показва изчислителната мощ на мрежата, спадна до нива, които за последно бяха достигнати в края на 2022 година.

Тъй като наскоро немското правителство продаде своите биткойн монети, а едновременно с това и фалиралата крипто борса Mt. Gox обяви, че ще започне да изплаща дължимите суми на своите кредитори, то цената на биткойн падна под $54000. По този начин миньорите бяха още повече притиснати, тъй като тези от тях, които бяха принудени да продават своите монети трябваше да направят това на доста по-ниски цени за един биткойн.

Започна да отминава и манията по биткойн NFT-та Ordinals и Runes, които също успяваха да допринесат за по-голямото ползване на биткойн мрежата, което носеше по-големи приходи за миньорите.

С капитулацията на все повече малки миньори и оставането само на най-големите, се създава все по-голяма централизация, което би могло да доведе до нестабилност на блокчейна.

Забелязва се и намаляването на броя на уникалните активни биткойн адреси, което е знак, че по-малките потребители биват измествани от корпоративни такива. Това са например участниците в стартираните в началото на тази година биткойн борсово търгувани фондове.

Към днешната дата, най-голямата компания за добив на биткойн Marathon Digital Holdings, продължава да държи малко над 18000 биткойна и не е продала нито един от тях.

Според някои наблюдатели, спада на хешрейта за сега не е толкова голям, както през зимата на 2022 година. В момента той е около 600 EH/s и е повече от два пъти по-голям в сравнение с миналото.

Други анализатори са на мнение, че благодарение на халвинга има спад в хешрейта и в момента цената на хеша е на рекордно ниско ниво.

Тъй като компаниите, които добиват биткойн и се търгуват публично имат по-малки разходи за извършване на своята дейност, те все още не са започнали да продават своите биткойн резерви. Това не може да се каже за по-малките фирми, добиващи биткойн, които изглежда започват да капитулират и са принудени да продават част от своите монети.

По-малката награда за миньорите и увеличаването на цената на електроенергията биха могли да доведат то така наречената „спирала на смъртта“, която теория обаче беше отхвърлена от експерти.

В биткойн мрежата, когато хешрейтът падне, то се намалява трудността за добив, което съблазнява някои от миньорите, които са спрели своята дейност да се включат отново в добиването на биткойн и по този начин блокчейна се стабилизира.

В обратния случай, когато хешрейтът се увеличава, се увеличава и трудността, което принуждава някои по-неефективни миньори да изключат своите машини.

Някои миньори, които не искат да продават своите биткойни, за да покрият своите разходи, прибягват до вземане на заем срещу своите монети.

Ако погледнем хешрейта и цената на биткойн ще видим, че има пряка връзка между тях. Когато цената на най-популярната криптовалута в света падне, то след леко закъснение се наблюдава и спад в хешрейта. Тъй като все повече институции купуват биткойн, то неговата волатилност все повече намалява и последния спад в цената му не беше толкова голям, колкото в предходните години.

Достигането на хешрейта до нива от преди две години би могло да се ползва като индикатор за приближаване до дъното на пазара на криптовалути. Друго доказателство за това е и малкото фирми за добив на биткойн, които са принудени да продават от своите монети.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙