Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Bitcoin се доближава до "смъртен кръст"

Биткойн

Bitcoin се доближава до "смъртен кръст"

Вчера Bitcoin падна до дневно дъно от $49,580 и може да е на прага на "смъртен кръст" — модел, който исторически предизвиква тревога сред търговците и поражда вълни от песимизъм. Това зловещо звучащо явление в техническия анализ се случва, когато 50-дневната проста подвижна средна стойност (SMA) падне под 200-дневната SMA, което показва, че краткосрочният импулс изостава спрямо дългосрочната средна стойност. Сегашната цена е $56,400, като 50-дневната SMA е на $62,500, а 200-дневната SMA е на $61,700.

"Смъртният кръст" се счита за мечи сигнал сред краткосрочните търговци, но въпреки зловещото си име, не означава непременно катастрофа. Историята е показала, че дългосрочните инвеститори, които могат да преминат през трудните периоди, често получават значителни печалби след възстановяването на пазара.

Последният път, когато Bitcoin срещна "смъртен кръст", беше през септември 2023 г., един от най-мечите месеци в историята на криптовалутата. Тогава Bitcoin падна под $25,000, но след това регистрира близо 200% ръст и премина над $70,000 в за половин година.

Въпреки това, репутацията на "смъртния кръст" често предизвиква паника сред неопитните търговци, които правят прибързани заключения на базата на ограничена информация, особено когато пазарното настроение вече е негативно. Bitcoin спадна с 30% между най-високата си цена в края юли и най-ниската си цена в началото на август, което е по-лошо от представянето на Nasdaq и S&P 500 за същия период.

Опитните крипто търговци обаче изглеждат по-малко разтърсени от предстоящия "смъртен кръст". Мат Хоуган, главен инвестиционен директор на Bitwise, написа в Туитър вчера: „Ако сте като повечето крипто инвеститори, преминавате през брутална въртележка от емоции, включително страх и отчаяние. Аз също усещам тези емоции. Но усещам и нещо друго — нещо, родено от шестгодишния ми опит в управлението на пари в крипто сектора: възможност. Защото съм гледал този филм преди.“

Крипто пазарите са известни със своята волатилност, с екстремни покачвания и продължителни възстановявания от внезапни скокове или спадове. Том Лий, специалист по крипто пазари, посочи, че пропускането на 10-те най-добре представящи се дни на Биткойн за една година може да доведе до загуба от 25% в сравнение с тези, които задържат своите BTC. Ценовото представяне на BTC, показващо EMA50 в синьо и EMA200 в червено

Освен това, значимостта на "смъртния кръст" варира в зависимост от използваните подвижни средни стойности. Експоненциалните подвижни средни стойности (EMA), които дават приоритет на последните събития, рисуват различна картина. И двата индикатора в момента се движат повече паралелно в сравнение със SMA, което предполага, че виждаме реакция на спад, а не дългосрочен мечи тренд.

Метричните данни и вземането на решения също са съвсем различни за инвеститорите, които държат ливъридж позиции или се занимават с дневна търговия. Те могат да разчитат повече на по-непосредствени нива на подкрепа и съпротива.

"Смъртен кръст" — или неговата противоположност, "златен кръст" — никога не трябва да се разглежда изолирано, особено тъй като те се фокусират единствено върху миналото представяне. Търговците трябва да оценяват своите стратегии, използвайки други индикатори и времеви рамки. Например, седмичните графики обикновено показват възходящ тренд в дългосрочен план, с очаквания за краткосрочна меча корекция.

В крайна сметка, вземането на решения, базирани на страх, несигурност и съмнения (FUD), никога не е добра идея, нито пък е реакцията на краткосрочна волатилност. Винаги е препоръчително да се подхожда с повишено внимание.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙