Bitcoin $67,787.00 2.59%
Ethereum $2,608.92 1.32%
BNB $595.48 0.93%
Solana $155.63 1.43%
XRP $0.55 1.66%
Dogecoin $0.13 11.49%
Toncoin $5.25 0.64%
TRON $0.16 0.81%
Cardano $0.35 -0.55%
Avalanche $27.48 -2.39%
Shiba Inu $0.0000186 3.26%

Как влиянието от мерната единица може да доведе до продължение на увеличенито на биткойн цената

Image explaining what is Bitcoin satoshi.

Един от по-малко оценените аспекти на увеличението на търговията със спот Биткойн борсово-търгувани фондове (ETF) в САЩ е възобновеното усещане за достъпността на Биткойн сред новите инвеститори. Въпреки че 1 BTC все още е равен на 1 BTC, инвеститорите, които закупуват акции в Биткойн ETF като IBIT, ARKB, BRRR, EZBC и BITB, могат да направят това за по-малко от 50 долара на акция.

Въпреки че относителното количество Биткойн, притежавано на акция, означава, че закупуването на 1 акция IBIT за 33 долара е приблизително равно на закупуването на 35 долара в Биткойн, трябва да обърнем внимание на ролята на влиянието от мерната единица.

В момента $35 могат да ви купят 0.00052BTC или 1 акция IBIT. Освен това инвеститорите могат да закупят 28 акции IBIT за $1000 или 0.015 BTC. В двата случая, пристрастието към мерната единица може да изкриви перспективите на инвеститорите и да ги накара да вярват, че има разлика.

Влияението на мерната единица е психологическо явление, при което инвеститорите оценяват стойността на инвестицията на база на цената на единица от акциите й, вместо на общата й пазарна капитализация или вътрешната стойност на компанията. Това повлияване може да накара инвеститорите да предпочетат активи, които имат по-ниски цени за една единица и да се заблудят, че получават по-голяма стойност за парите си или, че тези по-евтини инвестиции имат по-голям потенциал за растеж спрямо по-скъпите варианти.

Инвеститори, които се подават на тези пристрастия, може да изберат акция, на цена от 1 долар на акция пред такава с цена 1000 долара, смятайки първата за "по-евтина" или за по-добра стойност, въпреки че цената на акцията е произволна и трябва да се разглежда в контекста на общия брой издадени акции и общата оценка на компанията. Това пристрастие може да доведе до неоптимални инвестиционни решения, ако причини инвеститорите да пренебрегват по-важните аспекти на стойността на инвестицията.

Това не е първият път, когато виждаме такова явление в крипто средите, тъй като трейдърите на меме токени често предпочитат токени, с по-ниски цени на единица и грешното разбиране, че те са по-евтини или имат по-голям потенциал за растеж спрямо по-скъпите активи.

Въпреки че може да заблуди инвеститорите, влиянието от мерната единица, също е играло роля и в успеха на определени криптовалути, особено тези с големи запаси от токени, които имат по-ниски цени за една единица. По-долу ще разгледаме примери и на това как влияението от мерната единица е оказало влияние върху крипто пазара.

Dogecoin е пример за проект, който се възползва от влияението от мерната единица. Проекта в началото е създаден на шега и има голямо количество монети без ограничение, което води до относително ниска цена на единица спрямо други цифрови активи, като Биткойн. Ниската цена, комбинирана със силната общност и голям маркетинг, привлече много инвеститори, които възприемат Dogecoin като достъпна инвестиция с потенциал за значителен възвръщаемост, въпреки че е произлязъл на шега и има голямо различно стойностно предложение спрямо по-установените цифрови активи.

Също така влиянието от мерната единица може да демократизира инвестициите в крипто пространството, като ги прави по-достъпни за по-широка аудитория. Психологическото въздействие на притежаването на "цели" единици от цифрови активи, вместо дробни, може да насърчи повече хора да се включат в крипто пазара, като потенциално увеличи разпространението на криптото и неговата ликвидност.

Въпреки че влиянието от мерните единици може да доведе до ирационални инвестиционни решения, то също може да подпомогне Биткойн поради ниските цени на единиците на Биткойн ETF-и, като ги направи по-привлекателни за по-широката аудитория. Инвеститорите може да сметнат по-ниските цени на Биткойн ETF-ите за недооценени, което да доведе до увеличено търсене и последващо увеличение на цената. Този феномен е известен още и като "евристика на евтиността" и може да увеличи търсенето на Биткойн ETF-и и да продължи бичото настроение.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙