Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Компаниите за добив на биткойн могат да печелят повече, ако пренасочат част от енергията си

Биткойн миньори

Американската инвестиционна компания VanEck смята, че ако фирмите за добив на биткойн пренасочат една част от своите енергийни мощности към сферите на изкуствения интелект и високопроизводителните изчисления ще увеличат своята печалба.

От компанията са изчислили, че биткойн миньорите биха увеличили своите приходи с близо 14 милиарда долара на година, ако доставят енергия на компаниите, занимаващи се с високопроизводителни изчисления и изкуствен интелект до 2027 година.

VanEck публикува свой доклад преди два дни, в който споменават, че тъй като за работата на изкуствения интелект е необходимо голямо количество енергия, то фирмите за добив на биткойн могат да предоставят. Всяка една от тях, която среща финансови проблеми, заради непрекъснато променящите се оперативните разходи и цената на биткойн би могла да предостави част от своята енергия на компаниите, които се занимават с изкуствен интелект.

Основните причини за лошите балансови отчети на фирмите за добив на биткойн според VanEck са големия дълг, който те взимат, многото акции които издават и големите възнаграждения на хората, заемащи ръководни позиции.

По свои изчисления, инвестиционната компания прогнозира, че при 20% пренасочена енергия от публичните биткойн миньори към компаниите за изкуствен интелект и високопроизводителни изчисления, те биха спечелили близо 14 милиарда долара годишно за следващите 13 години.

Освен VanEck, друга инвестиционна компания Kerrisdale Capital, също е на мнение, че текущите бизнес модели на фирмите за добив на биткойн не са печеливши и трябва да променят своята стратегия.

Според главния инвестиционен директор на Kerrisdale Capital въпреки, че биткойн миньорите издават акции и инвестират получения капитал обратно в своя бизнес, то те нямат добра възвръщаемост.

Тук можем да споменем и факта, че малко преди халвинга, изпълнителния директор на CryptoQuant сподели, че след халвинга, цената за добив с машината Antminer S19 XP ще се увеличи с два пъти и от 40 000 долара ще стане 80 000 долара.

От VanEck са на мнение, че когато една фирма за добив на биткойн реши да пренасочи част от своята енергия към друга фирма, която се занимава с изкуствен интелект, то тя ще получи необходимите финанси за капиталовите разходи. Това от своя страна е голямо предимство за фирмата, добиваща биткойн.

Една от фирмите, които вече предприе стъпка в тази посока е Core Scientific, която е четвъртия по големина биткойн миньор по хешрейт. Фирмата успя да сключи договор за 12 години с CoreWeave, която се занимава с изкуствен интелект. Очакваните приходи от сделката са около 3.5 милиарда долара, а предоставената енергия е на стойност 200 мегавата.

Друга известна фирма, Hive Digital Technologies, която добива биткойн, също реши да промени своя бизнес модел и започна да предлага услуги в сферата на високопроизводителните изчисления към фирми, занимаващи се с изкуствен интелект, игри и рендиране на графики.

Инвестиционната компания VanEck, най-вероятно е направила своя доклад във връзка с биткойн халвинга, който намали наградата на миньорите наполовина, което от своя страна дава отражение върху печалбите им. Пример за това е Marathon Digital, която добива биткойн и за второто тримесечие отчете 145.1 милиона долара приходи, което е по-малко от очакваното.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙