Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Най-голямата европейска фирма за добив на биткойн ще стартира първично публично предлагане

Добив на биткойн.

Northern Data AG, която е най-голямата фирма в Европа за добив на биткойн, е решила да стартира първично публично предлагане (Initial Public Offering) в САЩ през първите шест месеца на 2025 година. Предполагаемата стойност на компанията е от 10 до 16 милиарда долара.

Преди да стартира първичното публично предлагане, от компанията не изключват възможността да направят разпродажба на малка част от дяла на заинтересувани инвеститори, а самото събитие ще се състои на борсата Nasdaq.

След като информацията за публичното предлагане стана ясна в началото на тази седмица, то акциите на компанията скочиха с над 30% и достигнаха стойност от над 33 евро, което е знак за това, че инвеститорите виждат голямо бъдеще пред компанията. За последните два дни, акциите паднаха до около 26 евро и в момента се търгуват на цена от 25.85 евро.

Цена на акциите на NORTHERN DATA AG

Компанията, която е базирана във Франкфурт, Германия, е основана през 2009 година, през 2019 година се сля с Whinstone US, а миналата година раздели своя бизнес на три дивизии. Ardent, управляваща центровете й за данни, Taiga, която отговаря за облачните услуги и Peak Mining, която отговаря за добива на криптовалути.

Все още доста от компаниите от крипто индустрията имат проблеми с регулаторните органи и много от тях срещат огромни трудности, когато се опитат да станат публични компании. Един такъв пример е фирмата Circle, която изгражда мрежа за стабилни цифрови монети. Благодарение на вече отделните дивизии на Northern Data AG, нейните шансове да успее да стартира своето първично публично предлагане са доста големи.

Компанията беше основана още през далечната 2009 година под името Northern Bitcoin AG и успя да се наложи като един от основните играчи в добива на биткойн. В резултат на все по-малките приходи от тази своя дейност, фирмата успя да създаде други дивизии, които включват облачни услуги и все по-популярните напоследък услуги, свързани с изкуствен интелект.

С помощта на фирмата Tether, която даде 610 милиона долара на Northern Data в края на миналата година, компанията ще има възможност да утвърди своите позиции в областите на облачните услуги и изкуствения интелект.

Сумата от над половин милиард долара, която да бъде дадена на немската компания беше обявена есента на миналата година като двете фирми имат за цел да развият дейностите, свързани с изкуствения интелект, съхранението на данни и комуникациите от тип peer-to-peer.

Прави впечатление, че тъй като все по-популярната тенденция на услугите в сферата на изкуствения интелект се увеличава с големи темпове, то фирмите, занимаващи се с добив на биткойн започват да търсят други източници на приходи, защото техните печалби от текущата им дейност все повече намаляват. Пример за такива компании, които също търсят начин за разпределяне на риска са Hut 8, както и Core Scientific.

Въпреки трудностите, които Northern Data среща за момента с бизнеса си за добив на биткойн, то от фирмата съобщават, че не смятат да се отказват от крипто индустрията и ще разширят своята дейност. Peak Mining, the company’s US-based Bitcoin mining unit, is a significant part of its operations, with nearly 700 megawatts of high-performance computing data centers. In 2023, Peak Mining mined 2,298 BTC, generating over $64 million in revenue despite an 18% year-over-year decrease in production.

Дивизията, която отговаря за операциите на добив на биткойн в САЩ се казва Peak Mining и притежава високопроизводителни центрове за данни с мощност от 700 мегавата като за миналата година е успяла да добие около 2300 биткойн монети и да генерира приходи от над 64 милиона долара.

Следвайки своя план за разширяване на дейността, свързана с криптовалутите, само преди два месеца компанията успя да се сдобие с още едно 300 мегаватово съоръжение и по този начин направи своето присъствие в САЩ още по-голямо. С тази стъпка немската компания доказва, че има намерение да продължи своята дейност, свързана с добива на биткойн, въпреки че разширява своята дейност и в други сфери.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙