Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Приходите на биткойн миньорите минаха 2 милиарда долара на месец

Биткойн машини.

Миналия месец беше най-доходоносния за миньорите на биткойн, като успяха да преминат границата от 2 милиарда долара, получени от награди и таксите за транзакции.

Така предишния рекорд от 1.74 милиарда долара от месец Май преди 3 години беше прескочен.

От тези 2 милиарда долара, почти всички бяха от награди, получени за това, че миньорите добавят нови блокове към блокчейна на биткойн и малка част от тях дойдоха от таксите за транзакции, съответно 1.74 милиарда долара и 85 милиона долара

Само след няколко седмици наградите на миньорите на биткойн ще бъдат намалени на половина. Това събитие, при което става намаляването точно на две е известно като халвинг (halving). В момента миньорите получават по 6.25 биткойн, а след халвинг ще почнат да получават по 3.125 биткойн. По този начин миньорите ще почнат да получават наполовина от текущите си приходи, измерени в биткойн монети.

През месец Март, цената на биткойн се увеличи с около 16% и благодарение на това, както и на по-високата активност на потребители на мрежата на биткойн, миньорите успяха да натрупат големи приходи. Тъй като те са наясно с предстоящия халвинг, те се опитаха да увеличат своите приходи, колкото се може повече преди приходите им да бъдат намалени наполовина.

Отделните биткойн миньори могат да се събират в групи, наречени пулове (pools) и така да комбинират своите изчислителни мощности като по този начин увеличават шансовете си успешно да генерират блок, който да добавят към блокчейна на биткойн, за което получават награда.

Ако погледнем пазарното разпределение на отделните пулове, които работят за създаването на нови биткойн блокове, ще видим че лидер е пула Foundry USA, който заема 26.7% пазарен дял, последван от AntPool, който заема 22.8%. Трети се нарежда F2Pool с 14.5%, а на четвърто място е ViaBTC с 11.3%.

Ако анализираме данните, свързани със закупените биткойн монети от борсово търгуваните фондове(ETF) и ги сравним с броя биткойн монети добити от миньорите ще видим нещо доста интересно. За миналия месец ETF-те за купили около 66 000 биткойна, а миньорите са добили по-малко от половината, а именно едва около 25 500 биткойн монети.

По този начин ясно се вижда, че има голяма разлика между търсенето на биткойн и неговото предлагане. Това от своят страна, заедно с предстоящия халвинг, може да доведе до още по-голямо търсене на биткойн за в бъдеще, тъй като той ще стане още по-рядък актив.

Приближаващия халвинг, както и непрекъснато нарастващата трудност за получаване на награда от страна на миньорите, най-вероятно ще доведе до излизането от пазара на по-малките миньори и установяване на по-силно позиции на по-големите.

За да успеят да останат в бизнеса с добиването на биткойн, миньорите трябва да се надяват неговата цена да продължава да расте, тъй като халвинга ще намали техните приходи на две и тези, които не са успели да се подготвят до сега за това събитие ще трябва да затворят своя бизнес. До сега, винаги няколко месеца след халвинга е започвало бичо рали, при което цената на биткойн се е увеличавала в пъти.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙