Bitcoin $67,787.00 2.59%
Ethereum $2,608.92 1.32%
BNB $595.48 0.93%
Solana $155.63 1.43%
XRP $0.55 1.66%
Dogecoin $0.13 11.49%
Toncoin $5.25 0.64%
TRON $0.16 0.81%
Cardano $0.35 -0.55%
Avalanche $27.48 -2.39%
Shiba Inu $0.0000186 3.26%

Ще се превърне ли биткойн просто в още една акция сред институционалното вълнение и интеграцията на борсово търгуваните фондове (ETF)?

Bitcoin logo and ETF text.

Преминавайки през морето от промени в крипто пазара, инвестиционната игра преживява сеизмично разместване. Борсово търгуваните фондове вече съществуват, което сигнализира за скока на биткойна в основната финансова среда и го свързва все по-тясно с конвенционалните инвестиционни структури. Ще разгледаме върха на айсберга, опитвайки се да си представим истинската му дълбочина, както и настоящата корелация между биткойна, акциите и златото. Ще се опитаме да разберем дали традиционният пазар наистина води биткойна извън неговото децентрализирано място или има все още възможност за надежда, че той може да запази уникалния си път.

Според данните на Kaiko, рисковите коригирани доходи на биткойн бяха по-добри от тези на традиционните активи. Nvidia бе лидер с най-висока възвръщаемост на база на коригирани рискове, докато биткойн впечатляващо беше зад тях, изпреварвайки големите традиционни активи като S&P 500, златото и цени, нараствайки с над 160% в рисково коригирани условия.

Междувременно, според изследването на Международния валутен фонд за криптоцикъла и монетарната политика на САЩ, 80% от вариацията в цените на криптовалутите и нарастващата им корелация с пазарите на акции съвпадат с влизането на институционалните инвеститори на крипто пазарите от 2020 г. нататък. В частност, обемите на търговията от институции на крипто борсите нараснаха с повече от 1,700% (от приблизително $25 милиарда на над $450 милиарда) през второто тримесечие на 2020 г. и второто тримесечие на 2021 г. Според изследването, монетарната политика на САЩ оказва влияние върху криптоцикъла, точно както и глобалните цикли на акциите, но изненадващо, само монетарната политика на Федералния резерв на САЩ има значение, а не на другите големи централни банки - вероятно защото крипто пазарите са високо зависими от щатския долар.

Освен това, Прогнозното изследване за цифрови активи на институционални инвеститори за 2023 г. показва, че 64% от инвеститорите планират да увеличат своите дялове в крипто сферата в рамките на три години, като разпределят до 5% от общите си активи под управление в крипто. Прогнозата посочва, че няколко институции направиха инвестиции за първи път през последната година, докато други увеличиха своите съществуващи инвестиции. Въпреки че изследването подчертава нарастващия ангажимент в крипто от 41% на управляващите активи, само 27% от собствениците на активи изглежда увеличават своите дялове.

Въпреки че идеята зад създаването на биткойн беше да се постигне равномерно разпределение на властта, последните изследвания показват, че той постепенно започва да попада под контрола на няколко големи участници.

Интересно е да се отбележи, че биткойн се движи в синхрон с S&P 500 и Nasdaq, като има впечатляваща корелация с тях. В същото време корелацията между биткойна и златото намалява, въпреки че много инвеститори смятат криптовалутите за убежище или защита срещу инфлацията, роля, която традиционно е изпълнявана от златото.

Забележително е, че корелацията на биткойна със златото беше силно положителна със стойност 0.83 на 7 ноември 2023 г., но спадна до -0.1 на 10 януари 2024 г., преди да се възстанови до малко по-високо положително ниво от 0.14 на 9 февруари 2024 г. Междувременно, връзката на биткойна с S&P 500 показа отрицателна корелация от -0.76 на 11 ноември 2023 г., а след това достигна положителна корелация от 0.57 през януари 2024 г. Този преход от отрицателна към положителна корелация показва промяна във възприятието за биткойна сред инвеститорите.

Индексът Nasdaq, известен със своите технологични и растежни акции, също показва променлива корелация с биткойна. Отрицателната корелация от -0.69 на 30 октомври 2023 г. премина в положителна корелация от 0.44 през януари. Изглежда, че трейдърите свързват движението на биткойна с технологичния сектор, което подсказва за ново сродство в инвестиционните стратегии.

Когато корелацията между биткойна и традиционните пазари като S&P 500 и Nasdaq нараства, а корелацията му със златото намалява, това подсказва, че биткойн се разглежда повече като рисков актив, отколкото като убежище. Когато инвеститорите искат да рискуват повече, те често се насочват към акции и цифрови монети с възможност за по-големи печалби.

С появата на биткойн ETF-и, които получиха одобрение, големите инвеститори се включват все повече, като значителен брой вече планират да увеличат своите инвестиции в биткойн. Превръщането на биткойна в ETF-и може да го направи да се държи повече като акция, тъй като тези фондове са големи играчи в света на акциите.

В резултат на тези събития, същността на биткойна и други криптовалути, които са освободени от ограниченията на традиционните финансови системи, може да бъде подкопана. Освен това, тези промени биха могли да изложат биткойна на същите системни рискове, заради които той беше създаден.

Докато разглеждаме въздействието, което спот борсово търгуваните фондове може да имат върху ролята на биткойна на пазара и неговата връзка с акциите, трябва да бъдем внимателни и да балансираме интересите си за привличане на все по-големи инвеститори с необходимостта да запазим основния принцип на биткойна за децентрализация. Преместването на биткойна към по-централизирана инвестиционна среда може да разтърси пазара, като предложи ярки възможности, но същевременно и предизвикателства.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙