Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Тези монети изпревариха биткойн след халвинга

Биткойн миньори

Едни от най-популярните монети от втори слой на биткойн блокчейна успяха да увеличат своята цена повече в процентно съотношение спрямо най-популярната крипто валута.

Благодарение на рязкото покачване на цените за транзакциите на биткойн блокчейна, то цените на токените от втори слой се повишиха само за няколко дни.

От халвинга до сега тези токени повишиха цената си повече, отколкото самия биткойн и изглежда, че фокуса на инвеститорите започва да се насочва все повече към токените от втори слой.

Тази Събота се състоя халвинга, което е събитие, случващо се на всеки четири години, след което наградата на миньорите се намалява на половина. До Събота тази награда беше 6.25 биткойна, а от Събота за следващите четири години наградата ще бъде 3.125 биткойна.

Редица проекти в света на блокчейн технологиите се опитват да скалират биткойн блокчейна и увеличат скоростта на транзакциите. Тези проекти са така наречените решения от втори слой и са изградени върху основната мрежа на биткойн. Основното решение към което се стремят е да обработват транзакциите извън основния блокчейн на биткойн и по този начин да успеят да постигнат мащабируемост или така нареченото скалиране на биткойн мрежата.

Освен скалиране, решенията от втори слой на биткойн мрежата се опитват да добавят и функционалност като програмируемост, с което ще се даде възможност за създаване на децентрализирани приложения върху биткойн блокчейна.

Основната разлика между решенията от втори слой на етериум и тези на биткойн, е че етериум има виртуална машина, която предлага възможност за създаване на приложения с помощта на смарт контракти, а биткойн до момента няма виртуална машина.

Интересен факт беше забелязан от Glassnode, която е фирма за анализиране на различни блокчейни. Според нея, след халвинга цената на транзакциите е скочила до около 0.002 биткойна, ниво което за последно беше достигнато преди около шест години.

Заедно с покачването на цените на биткойн транзакциите, то се забеляза и значително покачване на цените на токените на решенията от втори слой.

Предполага се, че цените на транзакциите са скочили, заради протокола Runes, който позволява на потребителите да създават токени върху блокчейна на биткойн. След пускането на този протокол, много спекуланти започнаха да създават токени и да ги търгуват, което най-вероятно е довело до увеличаването на цените на биткойн транзакциите.

В резултат на тази по-голяма активност, то най-популярните токени на решенията от втори слой на биткойн успяха да увеличат цената си.

Един от тези токени е STX на водещото решение от втори слой за смарт контракти, приложения и децентрализирани финанси на блокчейна Stacks. Цената на STX само от 18-ти този месец до сега се е повишила с малко над 30% и в момента се търгува на цена от 2.94 долара, което е голям скок за 4 дни.

Графика на токена STX

Друг много популярен втори слой върху блокчейна на биткойн е SatoshiVM и неговия токен SAVM. От Събота, когато беше халвинга, до сега неговата цена е скочила с около 20% и сега се търгува за 5.95 долара за токен.

ELA е токен на блокчейна Elastos, който създаде BeL2, решението от втори слой за биткойн. Цената на ELA от халвинга до сега се е покачила с около 16% и в момента се търгува на нива от 3.72 долара.

От всичко това до сега се вижда, че токените на решенията от втори слой на биткойн блокчейна успяват да изпреварят по растеж на цената биткойн, който от своя страна е успял да повиши цената си с около 4% от халвинга до сега.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙