Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Вижте колко биткойна имат тези държавни портфейли

Биткойн

Фирмата за анализи на блокчейни, Arkham Intelligence, има данни, че вече няколко правителства на отделни държави притежават не малко количество биткойн монети.

От компанията показват, че голямо количество биткойни имат Съединените Американски Щати, Германия и Обединеното кралство, които от своя страна са конфискували тези монети на базата на различни криминални действия.

Единствената държава, която се е сдобила с биткойн, не чрез конфискация, а чрез закупуване е Ел Салвадор, която увеличава тяхното количество в държавния си резерв.

Държавата с най-голям брой биткойн монети е САЩ. Тя в момента има криптовалути на стойност $12,568,092,204.79. Най-голям дял от тях има биткойн, който се състои от 213297 биткойна или 12.16 милиарда долара по днешни цени. Втория по големина дял се заема от етериум, който се състои от 50524 монети и е равен на 152.12 милиона долара. Третия по големина дял се състои от 121.73 милиона стабилни монети USDT.

Биткойни притежавани от САЩ

Анализаторите предполагат, че голяма част от биткойните е била конфискувана по време на работа по различни криминални случаи, свързани с тъмните пазари.

Преди няколко години, американското Министерство на правосъдието, успя да конфискува биткойни във връзка с уебсайта Silk Road на стойност над един милиард долара.

Когато американското правителство реши да продаде част от своите биткойни, то разчита на търгове, по време на които Маршалската служба наблюдават за правилното изпълнение на процедурата. Една от първите такива разпродажби се състоя преди десет години и от тогава до сега е имало още няколко такива.

На базата на някои анализи, може да се предполага, че напоследък американското правителство е направило няколко разпродажби на конфискувани биткойни извън нормалните борсови пазари и по този начин избягва прякото влияние на цената на биткойн.

Хората в сферата на криптовалутите не знаят кога за в бъдеще правителството на САЩ ще реши да направи друга разпродажба на криптовалути и пази това в тайна като по този начин се опитва да не повлияе на крипто пазарите.

По данни на компанията Arkham Intelligence, правителството на Обединеното кралство притежава 61245 биткойна, което в момента се равнява на 3.550 милиарда долара.

Биткойни притежавани от Обединеното кралство

Предполага се, че тези биткойни са придобити чрез конфискация при различни разследвания от съответните служби. Например през 2021 година, полицията от Обединеното кралство съобщи, че по време на едно от своите разследвания за пране на пари е конфискувала 180 милиона лири под формата на криптовалути.

До този момент от английското правителство не са дали официално становище какво мислят да правят с конфискуваните биткойн монети. Въпреки това в миналото, данъчните органи са били организатори на търгове за тяхната разпродажба.

От обединеното кралство няма съобщения за евентуални бъдещи търгове за конфискуваните биткойни. Анализаторите предполагат, че това се прави с цел да не се повлияе на крипто пазара, а това дава възможност на спекулантите само да предполагат какво може да стане с тези криптовалути.

На 31 Януари тази година, Arkham Intelligence съобщи, че вече има данни за количеството криптовалути, които притежава правителството на Германия.

В момента броя на биткойните му са 39826, което се равнява на 2.3 милиарда долара.

Биткойни притежавани от Германия

На 30-ти Януари тази година, саксонската полиция съобщи, че в разследване, което е било проведено от дрезденската прокуратура, отделът за данъчни разследвания на данъчното управление Лайпциг II и Държавното криминално полицейско управление на Саксония са успели да конфискуват около 50000 биткойн монети. Това е станало две седмици по-рано, същия месец.

Германското правителство се е сдобило с биткойните, след като заподозрян в разследването ги е прехвърлил доброволно към портфейли, собственост на правителството.

Малко по-късно, властите съобщиха, че възнамеряват да продадат част от конфискуваните криптовалути на стойност около 1 милиард евро.

Това тяхно действие противоречеше на предишното им мнение, че е най-добре да задържат криптовалутите.

С цел да не повлияе на цените на крипто пазарите, германското правителство е решило да осъществи продажбата посредством извънборсови сделки, като ще направи това на няколко етапа.

С това свое решение, немските власти привлякоха вниманието на голяма част от инвеститорите и търговците на крипто пазарите, които внимават за прехвърлянето на биткойни от правителствените портфейли.

За момента от края на Януари тази година до сега, малко над 10000 биткойна са били трансферирани.

За разлика от останалите правителства, това на държавата Ел Салвадор не е конфискувало биткойни, а е закупило. До момента техния брой е 5804, което се равнява на 336 милиона долара.

Биткойни притежавани от Ел Салвадор

Президентът Наиб Букеле вярва, че хазната на неговата държава трябва да притежава биткойн и това според него трябва да е национална стратегия.

Ел Салвадор беше първата държава в света, която реши да приеме биткойн като законно разплащателно средство. За целта тя направи няколко покупки през изминалите години като част от държавните биткойни са в следствие от добив с помощта на геотермална мощност от местните вулкани. До средата на месец Май, Ел Салвадор беше добила 474 биткойн монети.

Стратегията на държавата да притежава в своя резерв биткойни до момента е единствената официална такава. До този момент, другите държави предпочитат да продадат конфискуваните криптовалути, а не да ги задържат.

Почти винаги, когато има срив в цената на биткойн, Ел Салвадор прави покупка и продължава да увеличава своя резерв. За последните три дни, държавата е купила 3 биткойна, което е потвърждение, че тя се възползва от резкия спад в цената тези дни.

Благодарение на това, че няколко големи държави имат голямо количество биткойни в техните портфейли и евентуалната тяхна продажба, кара участниците в крипто пазарите внимателно да следят за решенията на тези правителства и за движения по техните крипто портфейли. Очаква се, че техните бъдещи решения какво да правят с конфискуваните биткойни, ще имат значителен ефект върху пазара на криптовалути.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙