Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Дания планира да забрани собствените биткойн портфейли

Дания и биткойн

Докато всички европейски страни работят по реализацията на прилагането на правилата на MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation), то Дания иска да забрани ползването на собствени крипто портфейли, като тази забрана съответства на изискванията описани в MiCA.

Регулаторния орган Датски орган за финансов надзор (DFSA) в Дания се опитва да направи, така че ползването на собствени крипто портфейли да бъде забранено, което е видно от неговите указания, относно децентрализираните финанси.

Всички дейности в сферата на криптовалутите и нерегулираните платформи са предпоставка за притеснение от страна на DFSA. Според регулатора е необходимо доставчиците на крипто услуги, крипто платформите, както и разработчиците на мобилни приложения и доставчиците на интерфейси да бъдат регулирани.

Само след няколко дни трябва да се изпълни частичното прилагане на правилото. Според регулаторната рамка на пазарите на крипто активи, ако даден нерегулиран интерфейс бъде използван, то това е нарушаване на законодателството, което е заложено в MiCA. В резултат на наближаващия срок е необходимо всички фирми, които се занимават с крипто услуги и се намират на територията на Европейския Съюз да започнат да прилагат правилото.

Датския орган за финансов надзор няма да позволява на която и да е крипто платформа или крипто борса да предлага крипто портфейли, интерфейси към децентрализирани борси, както и продукти които са свързани по някакъв начин с криптовалути, на граждани на Дания, освен ако те не са регулирани.

На 13-ти Юни тази година, Европейският банков орган (EBA) публикува пакет от технически стандарти и насоки съгласно MiCA, относно практическите въпроси като собствени средства, изисквания за ликвидност и планове за възстановяване, който включва уверението, че всички фирми от Европейския Съюз ще спазват необходимите стандарти във финансовата сфера.

В него се уточнява корекцията на изискването за собствени средства и минималните характеристики на програмите за стрес тестове на издателите на токени, свързани с активи (asset-referenced tokens), както и на токените за електронни пари (e-money tokens), които подлежат на тези изисквания.

Също така в този пакет е уточнено и необходимата процедура и време за издателя да коригира размера на собствените си средства до 3% от средния размер на резерва на активите, когато издателя издава токени, свързани с активи или токени за електронни пари, които са класифицирани като „значителни“.

Според някои анализатори сред крипто средите, всички тези правила описани в MiCA са прекалено строги и биха попречили на индустрията да се развива. Много от тях предлагат правилата да са по-малко строги, тъй като в противен случай би могло да се стигне до пълно унищожение на съществуването на цифровите активи. Въпреки това, решението на Датския орган за финансов надзор не допринася с нищо за намаляването на прекалено голямото количество регулаторни изисквания и правила към крипто индустрията.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙