Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Deutsche Börse може да даде началото на институционалното крипто

Deutsche Borse logo.

Deutsche Börse, който е едно от най-големите обменни бюра, успя да пусне нова регулирана платформа за търговия с криптовалути, която нарече DBDX. С това се поставя поредната стъпка в посока на приемане на крипто активите от страна на институциите.

Първите транзакции в DBDX са вече факт, като за тях са използвани CF Bank и Bankhaus Metzler, които осигуряват търговията между Етериум и евро.

В самото начало платформата ще предоставя възможност за търговия с Биткойн и Етериум на база "заявка за оферта", но след това ще е възможна и мултилатерална търговия.

С DBDX, Deutsche Börse прави още един опит да се доближи до света на криптовалутите. Преди няколко години на своята платформа Xetra, тя пусна ЕТП-та подкрепени с Биткойн. Пускането на DBDX доказа слуховете от преди няколко седмици, че борсата мисли да пусне и своя платформа за криптовалути.

"Обработихме първите сделки с криптовалути върху търговската архитектура T7 на Deutsche Börse Digital Exchange DBDX и инфраструктурата за съхранение на Crypto Finance," сподели д-р Карстен Рьоснер, който е главен операционен и IT директор на ICF BANK.

"Виждаме нарастване на интерес от страна на институциите към блокчейн технологиите във финансовия сектор," каза члена на изпълнителния съвет на банката Metzler, Марио Матера.

Въпреки че не са толкова популярни, колкото борсово търгуваните фондове в щатите, европейците вече могат да ползват няколко платформи за търговия в Европа. С тази своя стъпка, Deutsche Börse може да успее да промени мнението на европейските институции към криптовалутите и да успее да ги направи по-популярни.

За изминалата година Deutsche Börse има намаляване на търгувания обем на акции, облигации и валути, но за сметка на това борсата успява да завземе позиции сред крипто пазара. Общия обем търговия на Xetra и Frankfurt Stock Exchange за 2023 година се равнява на 1.2 трилиона евро, което в сравнение с 1.6 трилиона евро за 2022 година, представлява спад от 21%.

С DBDX, Deutsche Börse предлагат регулирана платформа за търговия, съхраняване и уреждане на крипто активи от едно място.

Чрез Crypto Finance се предлагат уреждане и съхраняване, а самата Deutsche Börse отговаря за търговията.

"Нашето ново решение променя правилата на играта сред цифровите екосистеми. Целта ни е да предоставим пазарни операции за криптовалутни активи, на които може да се доверите, като гарантираме прозрачност, сигурност и съответствие с регулациите за институционални клиенти в Европа," каза Карло Кьолцер, който е ръководител на FX & Digital Assets в Deutsche Börse.

Борсата има стратегия да заеме водеща позиция сред екосистемите за цифрови активи до 2026 година и пускането на DBDX е част от нея.

За изминалата година търгувания обем е спаднал от около 104 милиарда евро до около 97 милиарда евро, но за сметка на това представлява скок от 92-те милиарда евро преди две години.

Доклада на Deutsche Börse за 2022 година показва увеличение от 24% при печалбите и приходите, което е доказателство, че компанията се представя добре, въпреки спада в търговията. Нетните приходи са се повишили от 3.509 милиона евро до 4.338 милиона евро, а печалбата преди лихви, данъци и амортизация е скочила от 2.043 милиона евро до 2.525 милиона евро.

На база на доклада от третото тримесечие на миналата година, можем да приемем, че Deutsche Börse е стабилна и има увеличение на приходите от 1.090 милиона евро до 1.188 милиона евро, което е увеличение от 9%, в сравнение със същия период за изминалата година.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙