Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Драма с криптовалутата Етериум

Биткойн и Етериум

Въпреки краткото възстановяване на 6 август, Етериум днес, е подложен на значителен натиск за продажби. Въпреки че монетата показа някои печалби по-рано през деня, тя отново се понижи. Цената не успя да пробие съпротивата на нивото от $3,500. При продължаване на тази тенденция, Етериум може да падне още повече, възпроизвеждайки загубите от началото на седмицата.

Няколко фактора допринасят за настоящата слабост на Етериум. Монетата може да падне още по-ниско, като потенциално тества поддръжката на нивото от $2,000. В крипто общността се забелязва предпазливост, като фирмата за маркет мейкинг на криптовалути Jump Trading агресивно продава ETH през последните няколко търговски сесии.

Маркет мейкинг е практика на осигуряване на ликвидност на финансовите пазари чрез покупка и продажба на финансови инструменти, като акции, облигации, валути или криптовалути. Маркет мейкърите печелят от разликата между цените, на които купуват и продават (спреда), и могат да участват както на традиционните финансови пазари, така и в крипто пазарите. Тяхното участие е ключово за поддържането на активна търговия и за предотвратяването на големи ценови колебания, които могат да възникнат при ниска ликвидност.

Данни от Lookonchain разкриват, че Jump Trading е изтеглила малко над11,500 ETH на стойност близо $30 милиона от платформата за ликвидно стейкване Lido Finance. Стейкване е процес в криптовалутите, при който притежателите на определена криптовалута блокират или "заложат" своите монети в портфейл за определен период от време, за да подкрепят операциите на блокчейн мрежата. В замяна на това те получават награди, обикновено под формата на допълнителни монети от същата криптовалута.

Смята се, че този голям блок от ETH се подготвя за продажба. Jump Trading, която е под разследване от Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC) на САЩ, също възнамерява да изтегли допълнителни 19,050 ETH на стойност почти $50 милиона от същата платформа. Това може да доведе до по-нататъшни спадове в цената, тъй като тези токени вероятно ще бъдат продадени на вторичния пазар.

Графика на двойката ETH и USDT

Малко по-рано този месец Jump Trading продаде повече от 120,000 wETH, което засили разпродажбата на пазара. Докато Bitcoin загуби 20% от стойността си този ден, загубите при Етериум бяха по-значителни, като стойността му спадна с близо 40% от юнските върхове, достигайки ниско ниво от $2,100.

wETH е основно "опакована" версия на Ethereum, създадена за по-лесно взаимодействие с ERC-20 токените и децентрализираните приложения в екосистемата на Ethereum.

Друго силно влияние за състоянието на цената са значителните количества ETH, които се преместват от портфейли, свързани с Понци схемата PlusToken, според данни на Scopescan. За последен път тези портфейли бяха активни през 2021 г., след като схемата беше затворена от китайските власти. Движението на тези средства предизвиква паника, подобна на тази, когато правителството на САЩ премести $2 милиарда в BTC или когато Mt. Gox започна да разпределя BTC. Тази негативна нагласа може допълнително да натежи върху цените на ETH в краткосрочен до средносрочен план.

Освен това, ETH е под допълнителен натиск поради пробив в сигурността на Ronin Bridge. Въпреки че етичен хакер е върнал около 2 милиона USDC от загубените $10 милиона, фактът, че основният откраднат актив е бил ETH, е причина за безпокойство. Това не е първият път, когато Ronin Bridge е компрометиран; през 2022 г. той загуби над $600 милиона в голям хак.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙