Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Виталик Бутерин предлага да се намали минимума за стейкинг на етериум

Етериум

Виталик Бутерин, който е един от основателите на блокчейна Етериум, сподели в свой пост в социалната мрежа Х, че минималното количество етериум, необходимо за стейкинг може да бъде намалено.

Много от хората, които работят в сферата на криптовалутите са на мнение, че всеки който има някакво участие в дадена блокчейн мрежа помага за покачване на нивото на нейната сигурност. Ако, обаче погледнем едни от най-големите блокчейн мрежи ще видим, че за да може да се включи един участник в тях и да помогне на тяхната сигурност, то има един доста висок минимум, който пречи на малките потребители да се включат към тези блокчейни. Поради тази причина, броя на участниците е значително по-малък, което от своя страна води до централизация на блокчейните, проблем който те се опитват да разрешат.

Етериум, която е втората по пазарна капитализация блокчейн мрежа, има изискване към всеки, който иска да се включи към мрежата и да помогне за подобряване на нейната сигурност, да притежава 32 етериум монети. При текущата цена на един етериум от над 2000 долара, това изискване се оказва непосилно за голяма част от желаещите да станат част от мрежата и са принуди да ползват централизирани услуги, чрез които да постигнат тази своя цел. Все по-голямото ползване на този вид централизирани услуги води до централизиране не блокчейна на етериум.

С цел да се намали централизацията на мрежата, един от нейните основатели, Виталик Бутерин, сподели своето мнение как може да се реши този проблем и да се даде възможност на повече хора да се включат към блокчейна на етериум. По този начин ще се намали неговата централизация и ще се увеличи неговата децентрализация.

Виталик е на мнение, че колкото повече са индивидуалните участници в процеса стейкинг на мрежата на етериум, то толкова по-децентрализирана и защитена ще е тя.

Точи Четвъртък, Бутерин написа в социалната мрежа Х, че според него, ако се намали значително минималното изискване на броя етериум монети за стейкинг в мрежата, то ще може да се постигне по-голяма децентрализация. В момента това минимално изискване е 32 етериум монети. Виталик предлага то да бъде намалено само до 1 етер. Освен това той предлага да бъде намалено и изискването към интернет връзката, която се ползва при валидация в етериум блокчейна.

Според Бутерин, използването на Peer Data Availability Sampling (PeerDAS), позволява осигуряването на по-голяма наличност на данни за блоб. От друга страна Orbit SSF представлява лесна система за управление, която е насочена към индивидуалните участници в мрежата. Чрез тези две решения би могло да се намали изискуемото минимално количество етериум за стейкинг, както и големината на скоростта на интернет връзката, която се ползва при валидиране на транзакциите на блокчейна.

Тъй като не се знае точно кога работата по PeerDAS и Orbit SSF ще бъде завършена, Виталик предлага да бъде увеличено изискването за големината на скоростта на интернета, но да бъде намален минималния брой етериум монети необходими за стейкинг от 32 на 24 или 16 етера.

Ако в мрежата на етериум има повече участници, то това ще доведе до увеличаване на нейната децентрализация, а от там до невъзможността на цензуриране на транзакциите и увеличаване на нейната сигурност.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙