Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Халвинга наближава и биткойн миньорите увеличават потреблението на енергия с 61%

Bitcoin mining machines.

Тези дни, Блумбърг отбелязаха, че с наближаването на халвинга, все повече Биткойн миньори почват да се борят за своето оцеляване, положение в което се намираха по време на последната крипто зима. В момента миньорите консумират рекордно голямо количество енергия.

Друго, което от Блумбърг отбелязаха беше, че според данни на фирмата TheMinerMag, която е прегледала публична информация, сред основните бизнеси за добиване на Биткойн, 13 от тях са поръчали техника на стойност над 1 милиард долара от началото на 2023 година до сега. На чело на тези компании са CleanSpark, която е похарчила 473 милиона долара, последвана от Riot Platforms, която е похарчила 415 милиона долара.

Биткойн миньорите инвестират в техника и се надават да успеят да изкопаят по-голямо количество монети за единица време преди да е настъпил халвинга, когато наградите от Биткойн мрежата ще намалеят наполовина. Това може да се види от доклада на Блумбърг, който показва че за последния месец, консумацията на енергия от миньорите е достигнала рекорден връх. Едновременно с шока в предлагането и увеличаване на темпото на копаене на монети, доведе до скок в цената на Биткойн.

През последния месец, миньорите са изразходвали 19.6 гигавата мощност, в сравнение с 12.1 гигавата за същия период през 2023, сочат данни на Coin Metrics. Според изчисления на CoinGape, има скок от 61%.

Благодарение на големия успех на Биткойн ETF-те, фирмите добиващи Биткойн монети, увеличават търсенето на техника за своя бизнес. В момента има 20% разлика между търсенето и предлагането на Биткойн, дължаща се на огромния интерес към тази криптовалута и шока в предлагането й. Изглежда, че няма достатъчно монети, които да задоволят голямото търсене.

Трябва да отбележим, че халвинга е събитие, което се случва веднъж на всеки 4 години, с което количеството нови монети, пуснати в обръщение намалява наполовина. С това се намалява и възнаграждението на миньорите. Целта на халвинга е да се контролира търсенето и предлагането на Биткойн, като по-този начин той се прави по-рядък, което води до увеличаване на неговата цена. Чрез халвинга, във връзката между търсене и предлагане става много важно да се добива Биткойн със равномерно темпо. В този случай, най-вероятно след халвинга ще видим скок в изчислителната компютърна мощ, използване за добиване на Биткойн, тъй като търсенето продължава да расте. Все по-редките Биткойн монети, карат инвеститорите да платят големи суми, за да имат дари малка част от този цифров актив.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙