Bitcoin $67,787.00 2.59%
Ethereum $2,608.92 1.32%
BNB $595.48 0.93%
Solana $155.63 1.43%
XRP $0.55 1.66%
Dogecoin $0.13 11.49%
Toncoin $5.25 0.64%
TRON $0.16 0.81%
Cardano $0.35 -0.55%
Avalanche $27.48 -2.39%
Shiba Inu $0.0000186 3.26%

Токените за изкуствен интелект могат да демократизират достъпа до моделите за изкуствен интелект

Hand holding AI tokens.

Изкуствения интелект (ИИ) най-вероятно ще бъде една от най-трансформиращите технологии на този век. Доклад от ResearchAndMarket.com прогнозира, че общия пазар на изкуствен интелект може да достигне стойност от около 1057.47 милиарда долара до 2030 година.

Този огромен потенциал доведе до огромен скок в цената на акции, свързани с изкуствен интелект, включително на Nvidia, чиито акции скочиха почти 1900% за последните пет години. Експертите в индустрията, забелязват че ИИ все повече се централизира, а в същото време инфраструктурата става все по-сложна. Изпълнителният директор на Сенсей, Дан Томсън (проект базиран на блокчейн технологиите, занимаващ се с ИИ), сподели че в момента е доста трудно да стартира бизнес с ИИ, както и че за това са необходими огромни изчислителни ресурси и специални познания.

"Заради тези предизвикателства, хората и малките предприятия са затруднени да се възползват от технологиите на изкуствения интелект.", каза г-н Томсън. Благодарение на децентрализираните ИИ решения, които използват крипто валути, този проблем може да бъде решен. "Чрез ИИ токените, може да се демократизира достъпа до технологиите за изкуствен интелект, като по този начин се подпомагат иновациите.", казва още Томсън.

Според него токените за изкуствен интелект, които са пряко свързани с услугите за изкуствен интелект, ще позволят на потребителите да достъпщт платформата Сенсей (Sensay), да плащат за услуги, както и да бъдат механизми за насърчаване за развитието на ИИ моделите на Сенсей.

Г-н Томсън, казва също, че Сенсей създава човекоподобни копия, благодарение на блокчейн технологията и помага на хората с деменция. "С това се предлага на хората, които се намират в трудно положение, един силно личен и терапевтичен инструмент. В бъдеще, целта е технологията да бъде разширена и да позволи на хората с огромни аудитории в социалните мрежи, да монетизират своето присъствие в света на цифровите технологии.

Хората, притежаващи токени Сенсей ще могат да насочват бъдещото развитие на платформата, нещо което не е възможно при централизираните модели на изкуствен интелект. "Токенът е средство за натрупване на стойност, както от взаимодействието с копията на Sensay, така и от позволяването на копията да действат от ваше име и да се възползват от техните продуктивни умения", каза Томсън. "Екосистемата на Sensay се управлява демократично и е насочена към общността."

Джон Ароу, съосновател на FreedomGPT - магазин за приложения за проекти в областта на изкуствения интелект, разказа за Cryptonews, че AI токените са също полезни токени, които награждават потребителите за напредък в AI екосистемите.

"Това включва различни дейности, като стимулиране на потребителите да предоставят Обратна връзка в Реално Време на Човека (RLHF) за нов LLM, както и награждаване на потребителите, които правят своя компютър достъпен за изпълнение на ИИ изводи", сподели Ароу.

Той обясни, че токенът на FreedomGPT - наречен "токен на мрежата за свобода" - ще помогне на платформата да функционира върху напълно децентрализирана компютърна мрежа.

"FreedomGPT преди това прекрати централизирания си уеб хостинг, тъй като някои от нашите модели на изкуствения интелект предоставяха неутрални отговори", добави Ароу.

За да решат този проблем, той посочи, че FreedomGPT създаде напълно децентрализирана компютърна мрежа, която плаща на потребителите за тяхната компютърна мощност с токени. Ароу сподели, че вече има 2 милиона потребители на FreedomGPT и че платформата е достигнала над 7 милиона изтегляния на десктоп.

"Тези милиони машини разполагат с голямо количество компютърна мощност, така че токенът на мрежата за свобода позволява на потребителите да бъдат платени за това, че ни позволяват да използваме тази мощност за децентрализираната мрежа. Използваме токена, за да наградим тези оператори на мрежови възли", обясни той.

Той допълни, че FreedomGPT избра да използва криптовалута вместо фиат за награждаване на потребителите, за да гарантира тяхната анонимност.

"Освен това, повечето от нашите доставчици на възли са в други държави, така че криптовалутата прави по-лесни тези микротранзакции", добави той.

С нарастването на популярността на проектите с изкуствен интелект, Ароу вярва, че ще се разработват още повече AI токени.

"Предсказваме, че по мярка на напредъка на изкуствения интелект, традиционната финансова екосистема ще бъде под натиск да позволи плащания за повечето компании с цензурно свободни и частни AI," каза той.

Междувременно някои крипто борси съобщават за значително увеличение на оборота на търговията с AI токени.

Например, Bitget съобщи за 361% увеличение на седмичния оборот на търговията със своите изброени AI токени, заедно с 136% увеличение на броя на участниците.

Също така, Worldcoin (WLD) на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман също е забелязал впечатляващи печалби през последния месец. Въпреки това, WLD също бързо намаля, следвайки по-широките пазарни тенденции сред AI токените.

Грег Осури, основател и изпълнителен директор на Akash Network - децентрализиран пазар за изчислителни ресурси - казва, че AI токените с основна полза, вероятно ще нарастват най-бързо по отношение на приемането и използването им.

Повтаряйки това, Томсън отбеляза, че вярва, че има много синергия между изкуствения интелект и блокчейн технологията.

"Изглежда логично бързите, евтини транзакции да позволяват на AI да постигне целите си по-бързо и по-лесно с глобален транзакционен слой, и поради това проектите с изкуствен интелект могат лесно да бъдат представени от токени или свързани със стойността на токен," каза той.

С оглед на това, Томсън също вижда бъдеще, в което AI токените улесняват децентрализираните AI пазари, позволявайки на всички физически и юридически лица да купуват, продават или търгуват с AI услуги и данни по сигурен и прозрачен начин.

"Очаквам AI токените да еволюират и да се движат по-бързо от всеки друг вид токени, които са налични в момента на пазара," каза той. "Пейзажът ще се промени толкова бързо в следващите месеци, че дори не смятам, че петте най-добри AI токена на пазара днес ще останат в петте най-добри след година.", допълни той.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙