Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Какво срина световните пазари

Японската банка

През последните два дни настъпи разпродаване на световните пазари в широки мащаби. В САЩ индексът Насдак в Понеделник отвори на минус 5%, а S&P 500 с минус 3%. В същото време пазарната капитализация на криптовалутите падна от малко над 2 трилиона долара до 1.69 трилиона или загуба от над 15%.

Вече на всички стана ясно, че основната причина за колапса на пазарите е Банката на Япония, която повиши лихвените проценти до 0.25%. Това повишаване от своя страна оказа влияние върху така наречената стратегия за инвестиране „кери търговия“. Тази стратегия се състои във вземане назаем на средства в дадена валута на страна, която има ниски лихвени проценти и инвестирането на тези средства в активи с по-високи лихвени проценти. Инвеститорът така подбира двойката валути, че да спечели от движението на валутните курсове. Пример за такава двойка валути са японската йена и американския долар.

От много години инвеститорите вземаха назаем японски йени, които имат нисък лихвен процент и с тези йени купуваха американски долара или други валути, носещи голям доход. По този начин тези инвеститори успяваха да реализират почти безплатни печалби. До сега тази стратегия можеше да се използва без никакви проблеми, тъй като имаше голяма разлика между лихвения процент на японската йена, който е нисък, и този на американския долар, който е висок.

В продължение на години Банката на Япония поддържаше нулеви или отрицателни лихвени проценти, но миналата седмица тя реши да ги вдигне до 0.25%, с което принуди много от инвеститорите, използващи кери търговия да излизат от своите позиции, тъй като тази стратегия изведнъж започна да носи по-малко печалби.

След като инвеститорите върнат взетите назаем японски йени, то тяхната стойност спрямо американския долар се увеличава.

Ако анализираме графиката на валутната двойка американски долар към японската йена ще видим, че от 11-ти Юли до 5 Август тази година, стойността е била около 160, а този Понеделник беше достигнато дъно от около 141 йени за долар или срив на долара с над 12%.

Долар спрямо йена

Засилването на японската валута ще доведе до други кери търговии, които ще получат марджин кол, което представлява изискване за допълнително внасяне на средства по даден сметка за търговия. По този начин основните активи ще бъдат продадени и това ще доведе до срив в световните пазари.

След покачването на лихвите от страна на Банката на Япония бихме могли да кажем, че вече ще стане невъзможно да се взимат безплатни заеми в японски йени и да се прилага кери търговия.

Тази дългогодишна инвестиционна стратегия вече не е възможна и слагането на край на нейното прилагане е основната причина за срива на глобалните пазари преди два дни. Тъй като криптовалутите са много по-рисков актив, то спадането на традиционните пазари води до огромни сривове в крипто пазарите. Много от крипто инвеститорите очакват доста волатилни дни през следващите седмици.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙