Bitcoin $68,194.00 2.02%
Ethereum $2,638.65 0.29%
BNB $599.05 0.92%
Solana $156.47 0.48%
XRP $0.55 1.24%
Dogecoin $0.13 9.76%
Toncoin $5.30 0.85%
TRON $0.16 1.01%
Cardano $0.36 -1.51%
Avalanche $28.09 -3.75%
Shiba Inu $0.0000188 3.00%

Комисията за ценни книжа и борси уведоми Uniswap Labs, че ще започне гражданско съдебно преследване срещу тях

Еднорог

Вчера Комисията за ценни книжа и борси (Securities and Exchange Commission или още SEC) на САЩ, уведоми фирмата Uniswap Labs, която стои зад създаването на децентрализираната борса Uniswap, че обмислят възможността да препоръчат гражданско съдебно преследване срещу тях. Това уведомление е известно още като уведомление Уелс, носещо името на Джон Уелс, който е бивш служител на SEC.

Целта на това уведомление, издавано от SEC, е да информира лице или фирма, че служителите на SEC разглеждат възможността да препоръчат гражданско съдебно преследване срещу тях. Уведомлението указва, че служителите на SEC са провели разследване и са открили потенциални нарушения на законите или регулациите за ценните книжа.

След получаване на уведомлението, получателя има право на отговор и да опише нейната гледна точка. Отговорът може да съдържа правни аргументи, обяснения на фактите или друга информация, като по този начин получателя се надява да убеди SEC да не препоръча съдебно преследване.

Разследването на Комисията за ценни книжа и борси в САЩ срещу Uniswap Labs започна още миналата и вчера служителите от комисията са решили да изпратят уведомление. При получаването на това уведомление, обвинената страна може да разбере характера на обвиненията и да се защити, преди да бъде предприето някакво формално съдебно преследване. След като комисията получи отговор от обвинената страна, тя трябва да разгледа предоставената й информация и да реши, дали да препоръчат съдебно преследване.

Отговорът на Uniswap Labs не закъсня и още вчера от официалния Х профил от компанията казаха, че „въпреки реториката на SEC, че „повечето“ токени са ценни книжа, на практика, токените са просто цифров файлов формат. Голяма част от токените, които се търгуват на Uniswap, определено не са ценни книжа, както повечето хартия не е стокови сертификати.“ Като допълни още „Сам по себе си протоколът Uniswap е децентрализиран, автономен набор от умни договори, които функционират без никаква организация, физическо лице или фирма, която стои зад тях и не е борса за ценни книжа.“

Най-вероятно Комисията за ценни книжа ще обвини компанията Uniswap Labs, че изпълнява дейност на борса, която не е лицензирана и е посредник в търговия с нерегистрирани ценни книжа.

До момента Uniswap борсата е направила обем от над 2 трилиона долара и една от водещите сред крипто борсите.

Последва и бърза реакция от създателя на децентрализираната борса Uniswap Хейдън Адамс, който написа в социалната мрежа Х „SEC е решил да фокусира своите атаки срещу дългогодишните добри участници като Uniswap и Coinbase, докато позволява на лошите участници като FTX да се измъкнат“. Той допълни „Днес Uniswap Labs” получи уведомление Уелс от Комисията за ценни книжа. Не съм изненадан. Само съм раздразнен, разочарован и готов да се бия. Обеден съм, че продуктите, които предлагаме са легални и, че нашата работа е на правилната страна на историята.“

Според създателя на Uniswap, нападението от страна на комисията срещу компанията Uniswap Labs са доста слаби и няма да издържат.

Главния юрист на компанията Uniswap Labs, Марвин Амори, пък написа в социалната мрежа Х, че според него Комисията за ценни книжа злоупотребява с властта, която има и описа как в миналото това е било потвърдено от съда. Той сподели, че в процеса срещу Ripple съдията реши, че SEC не е действала според закона.

Юристът написа още, че в делото срещу Grayscale трима съдии решиха, че комисията е нарушила закона, като не е позволила пускането на биткойн борсово търгуваните фондове без да има разумно обяснение.

Също така Амори, сподели, че „SEC има правомощия само върху ценни книжа – не върху всеки актив, който представлява конкретен файлов формат или технически стандарт.“ Според него протоколът Uniswap, уеб приложението и портфейла не могат да бъда класифицирани като борса за ценни книжа или брокер, тъй като не отговарят на правните дефиниции за това.

Юристът напомни, че само преди няколко седмици в делото на Комисията за ценни книжа срещу Coinbase, съдът реши, че крипто портфейлите не са брокери, дори токените да са ценни книжа.

След изявленията на основателя на децентрализираната борса Uniswap и главния юрист на компанията, която стои зад нея, инвеститорите показаха недоверие в бъдещето на борсата и тяхната предстояща битка с Комисията за ценни книжа.

Това веднага се забеляза, на крипто пазарите, тъй като цената на токена на Uniswap, UNI падна с 10% вчера и с още 12% днес, но успя да възвърне малко позиции и в момента цената му е 8.82 долара.

От своя връх на 6-ти Март тази година, когато един UNI токен се търгуваше на цена от 17 долара, цената днес е с около 46% по-ниска.

Ако погледнем графиката на токена, можем да видим, че следващата евентуална подкрепа на цената е около 7.8 долара и за момента имаме мечa тенденция.

Днешната цена от около 9 долара може да бъде голяма възможност за тези инвеститори, които смятат, че атаката на SEC срещу Uniswap Labs няма да е успешна и да закупят токени, възползвайки се от страха на останалите участници в крипто пазарите.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙