Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

FTX няма да започне разплащанията към кредиторите си утре

FTX

Съвсем скоро ще се състои съдебното заседание, на което трябва да се потвърди плана, по който ще бъдат възстановени сумите, които крипто борсата FTX дължи на своите кредитори.

Тези дни, тръгнаха слухове, че FTX ще започне да разпределя средствата за обезщетения към клиентите и кредиторите си утре - 30 Септември. Оказа се, обаче че слуховете не са верни, тъй като все още плана, по който това ще бъде направено, не е одобрен от съда.

Съдията, който ще ръководи заседанието, на което трябва да се потвърди плана за преструктуриране се казва Джон Дорси и е от Съда по фалитите на САЩ в щата Делауер. Самото заседание е насрочено за 7 Октомври тази година.

План за изплащане от FTX

В случай, че се вземе решение плана да бъде одобрен, то кредиторите, които имат да получават суми под 50 000 долара, могат да започнат да получават своите суми преди края на тази година. Кредиторите, които очакват да им бъдат върнати по-големи суми, най-вероятно ще получат своите обезщетения най-късно в средата на следващата година.

Някои кредитори, обаче не са съгласни с плана за разпределение на обезщетенията. Например тези от тях, начело със Сунил Кавури, искат да бъдат обезщетени в криптовалута, а не в американски долари, тъй като от датата на обявяване на фалит на крипто борсата FTX, цените на криптовалутите са се покачили много.

Също така, кредиторите твърдят, че ако им бъдат възстановени дължимите суми в долари, а не в криптовалута, то това ще предизвика данъчно събитие и те ще трябва да платят данъци.

Юристите от крипто борсата, обаче твърдят, че обезщетенията трябва да бъдат изплатени в брой, тъй като по този начин ще се избегне конфликт със законите по Глава 11 относно фалитите, а също така процесът няма да бъде възпрепятстван. Кредиторите смятат, че това не е решение на техния проблем и са твърдо против това предложение. Те искат дължимите им суми да бъдат възстановени в криптовалути.

Според плана за разпределение на обезщетенията, всички кредитори ще получат своите суми, в съответствие с дата на която е подадена петицията. Трябва да отбележим факта, че тогава цената на един биткойн в долари беше около $16 000. По този начин, кредиторите ще получат само около 25 процента от своите активи, които са имали по време на фалита на крипто борсата.

Според някои наблюдатели на крипто пазарите, разпределението на обезщетенията от FTX би могло да доведе до повишаване на цените на криптовалутите. Причината се крие в това, че след приключване на изплащанията на обезщетенията, то крипто пазарите ще получат паричен поток от около 8 милиарда долара, който от своя страна може да бъде използван за закупуване на криптовалути и следователно това да доведе до рязък скок на цените.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙