Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Optimism започва тестване на своята fault proof система

Optimism започва тестване на своята fault proof система

OP Labs, която се занимава с разработването на блокчейна Optimism съобщи, че започва да тества своята система за доказателства за грешки (fault proofs). Тестовете ще започнат върху мрежата за тестване на Етериум Sepolia и, ако всичко върви по план, то системата може да бъде пусната върху главната мрежа на Етериум още тази година.

Блокчейна Optimism беше критикуван от потребителите на други подобни решения от втори слой, тъй като все още няма система за доказателства за грешки и за момента потребителите трябва да разчитат единствено на консула по сигурността, който следи поведението на мрежата и се грижи за сигурността на изтеглянията.

Всяко едно решение за скалиране на Етериум от втори слой, което използва rollups, е желателно да поддържа fault proofs, тъй като чрез тях могат да бъдат защитени тегленията и също така се дава гаранция, че данните подадени към главната мрежа на Етериум, всъщност представляват активност на потребителите.

Системата за доказателства за грешки е направена така, че до допринесе за по-голяма децентрализация и сигурност на съответната блокчейн мрежа. Основните компоненти, от които тя се състои са програма за доказателства за грешки, виртуална машина за доказателства за грешки и протокол за игри на спорове. Чрез тези три компонента, които работят съвместно, се предпазва мрежата от злонамерени действия.

Програмата за доказателства за грешки, проверява изходните данни на мрежата от втори слой от входните данни от мрежата от първи слой и по този начин дава възможност да се разрешат оспорвани изходни данни от първи слой, чрез комбиниране на консенсуса и изпълняващите елементи в един процес.

Виртуалната машина за доказателствата за грешки има за задача да изпълни една стъпка с инструкции върху блокчейна, като използва обща виртуална машина, което прави разрешаването на споровете по-лесно.

Протоколът за игри на спорове, позволява да се създават, управляват и обновяват най-различни поощряващи игри на спорове, като така се гарантира справедливо участие и окончателно валидиране или не валидиране на исканията.

Започването на тестването на модулната и разнообразна система за доказателства за грешки от Optimism ще увеличи нейната сигурност и по този начин ще направи крачка към децентрализацията и ще даде възможност да се прави свързване (bridging) без да има централна точка.

Използването на консула по сигурността е в противоречие на идеята за децентрализация, като по този начин има възможност за поява на слабости, които могат да възникнат, когато има намеса на хора в дадена организация или система. При липса на система за доказателства за грешки, потребителят трябва да разчита, че консула по сигурността работи честно и по този начин тегленията от мрежата са сигурни.

Според съоснователя на OP Labs, Карл Флерш, въвеждането на системата за доказателства за грешки позволява тегленията да стават без разрешение и се налагат посредством криптографията.

Още по време на стартирането на блокчейна Optimism преди четири години, той съдържаше система за доказателства за грешки, но тъй като тя не беше съвместима с виртуалната машина на Етериум, беше изоставена. Флерш смята, че новата система за доказателства за грешки набляга на модулността и очаква тя да поддържа приложенията по-добре, както и да позволи да се използват различни компоненти, като например доказателства на базата на криптография с нулево познание (zero-knowldedge proofs).

Според експертите, решенията от втори слой за скалиране на Етериум на базата на rollups, използват различни подходи за приемането на потребителите, като те категоризират този тип решения на базата на етапи. Всеки етап показва до каква степен мрежата от втори слой е децентрализирана и сигурна, като нулевия етап означава, че потребителите трябва да се доверят на мрежата и съответно това е най-слабо децентрализирания етап. Втори етап е най-силно децентрализирания и сигурен.

По-бавното пускане на системата за доказателства за грешки няма да попречи на Optimism да се превърне в напълно децентрализирана мрежа, смята съоснователя на OP Labs.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙