Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Ръководителят на цифрови активи на Goldman Sachs каза, че скока при криптовалутите се дължи на инвеститорите на дребно

Ръководителят на цифрови активи на Goldman Sachs каза, че скока при криптовалутите се дължи на инвеститорите на дребно

Според ръководителя на цифрови активи на фирмата Goldman Sachs, Матю Макдърмот, скока на цените на криптовалутите през последните седмици се дължи главно на инвеститорите на дребно, но институциите започват все повече да инвестират в крипто пазара.

Само от началото на тази година, цената на Биткойн, който е най-популярната и голяма криптовалута, нарасна с около 50%, последван от останалите по-малки криптовалути.

На конференцията Digital Asset Summit в Лондон, Макдърмот каза, че "Движението на цените... все още предимно се дължи на инвеститорите на дребно. Но виждаме, че и институциите започват да взимат участие. Наистина вече се вижда, че интереса е различен."

Въпреки, че в момента има "известен ливъридж в системата", то той не е сходен с този отпреди две или три години, каза изпълнителния директор.

Макдърмот каза още, че Goldman Sachs са стартирали тяхната търговия с криптовалути през 2021 и продължават да я развиват.

"Миналата година беше трудна, но преминавайки през тази виждаме огромна промяна не само по отношение на видовете клиенти, но и по отношение на обемите.", каза Макдърмот.

Въпреки, че никой не знае причината за големия скок в цената на Биткойн през последните седмици, според анализаторите тя се дължи на милиардите долари, които бях инвестирани в боросово търгуваните фондове в САЩ, които бяха пуснати в началото на тази година. Според Макдърмот, благодарение на тях виждаме "психологическа промяна".

Благодарение на изключително ниските лихви през 2020 и 2021 година, рисковите инвестиции се увеличиха и в резултат цените на криптовалутите скочиха рязко.

Голямото рали на крипто пазара, беше спряно от множеството фалирали крипто фирми, както и от фалита на едно от най-големите обменни бюра за криптовалути FTX. Това доведе до загубата на около два трилиона долара от пазара и голямо количество на загубили инвеститори.

"Разглеждаме исканията за фалит и някои други инвестиционни възможности", каза още Макдърмот.

Според регулаторите, Биткойн е актив с висок риск и има ограничено приложение в реалния свят.

Освен Goldman Sachs имаше и други банки, които проявиха интерес към технологията, която криптовалутите използват, а именно блокчейн, която според тях може да се използва не само за търговия на криптовалути, но и на други активи.

За сега съществуват няколко пробни проекта, които се опитват да реализират блокчейн версии на традиционните финансови активи, като например облигации, но все още тези проекти нямат достатъчен ликвиден вторичен пазар.

"Мисля, че с времето ще започнем да виждаме повече класове активи да бъдат токенизирани и да постигнат някаква мащабност - но това може би ще стане след година или две", каза Макдърмот.

След няколкото публикувани доклада в САЩ, инвеститорите започнаха да мислят, че Федералния резерв няма да намали лихвите толкова много, колкото бяха предварителните прогнози. Това доведе до спад в цената на Биткойн през последните няколко дни.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙