Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Starknet мисли да копира паралелното изпълнение на Solana

Starknet мисли да копира паралелното изпълнение на Solana

Разработчиците на Starknet, което е най-голямото в своята категория решение от втори слой, ползващо ZK rollups, смятат че през второто тримесечие на тази година ще успеят да дадат старт на реализирането на паралелни транзакции. Те също мислят да намерят начини, чрез които да намалят и таксите.

Разработчиците наричат планираната функционалност "паралелизация", която играе съществена роля в работата на Solana, която пък от своя страна е популярна със голямата си скорост и много ниските такси за транзакции.

Днес фирмата StarkWare, която отговаря за разработването на Starknet, публикува план, в който се казва, че паралелните транзакции ще бъдат пуснати, като част от обновяването на мрежата през второто тримесечие на тази година. Това ще й даде възможност да може да обработва по-голямо количество транзакции едновременно, което ще доведе до по-добра пропускателна способност и по-бърза финалност.

Ели Бен-Сасон, който е изпълнителен директор на StarkWare и член на борда на фондацията Starknet, каза че паралелното изпълнение е, като "мултизадачност за rollups". "Това ще се справи с ограничението и ще направи обработването на транзакциите по-бързо и ефективно. Това е като метростанция с една входна точка, която се справя със задръстването, като отваря още входни точки", допълни още той.

Компонентът от една мрежа от втори слой, който събира транзакциите и ги предава към главната мрежа на Етериум за обработка се нарича sequencer и именно той ще започне да използва паралелното изпълнение, каза изпълнителния директор.

По данни на сайта L2Beat, който има класация за решенията от втори слой на Етериум, Starknet е след лидера Arbitrum One, като заема 6-то място и има около 1.37 милиарда долара обща стойност на заключтните средства.

Ако, обаче сравним всички решения от втори слой, които ползват технологията ZK Rollup, то Starknet заема първа позиция.

Планът на StarkWare, включва още намаляване на таксите, проекта Volition за наличност на данните и компресиране на наличността на данните, които от своя страна ще намалят отпечатъка от данни върху мрежата на Етериум и така потребителите ще имат по-малки такси.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙