Bitcoin $68,194.00 2.02%
Ethereum $2,638.65 0.29%
BNB $599.05 0.92%
Solana $156.47 0.48%
XRP $0.55 1.24%
Dogecoin $0.13 9.76%
Toncoin $5.30 0.85%
TRON $0.16 1.01%
Cardano $0.36 -1.51%
Avalanche $28.09 -3.75%
Shiba Inu $0.0000188 3.00%

Лари Финк вярва, че биткойн е цифрово злато

БлекРок и биткойн

Днес, в предаването „Крякане на улицата“ по американската телевизия CNBC, Лари Финк, който е изпълнителен директор на BlackRock каза, че според него биткойн представлява цифрово злато.

Финк, който е съосновател на компанията, която е най-голямата фирма за управление на активи с текуща стойност от над 10 трилиона долара каза още, че в началото е бил скептичен по отношение на биткойн и останалите криптовалути.

В началото на тази година, когато в САЩ бяха пуснати биткойн борсово търгувани фондове, BlackRock също взе участие със своя iShares Bitcoin Trust. В момента той е най-големия и има 17.24 милиарда долара управлявани активи. След него е Grayscale Bitcoin Trust със 15.71 милиарда долара управлявани активи и на трето място се нарежда Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund с 9.9 милиарда долара.

По време на разговора си с водещия на предаването Джим Креймър, Финк каза, че в биткойн може да се инвестира, когато сте уплашени. Той самия призна, че мнението му за биткойн е било грешно през годините и след като е започнал да го изучава и се е запознал по-подробно с него е разбрал за неговия потенциал и възможности.

„Както знаете бях скептик, горд скептик и го изучих, научих за него, и си казах, ок моето мнение от преди пет години беше грешно, ето какво е мнението ми днес. Вярвам, че това е възможност. Вярвам, че биткойн е легитимен.“, каза Лари Финк. „Той е легитимен финансов инструмент, който ви позволява да имате несвързан тип възвръщаемост“, каза още той.

Според изпълнителния директор биткойн е инструмент, който може да се ползва, когато човек вярва, че дадена държава обезценява своята валута, посредством големи дефицити и е актив извън контрола на държавата, в който може да се инвестира.

Финк каза, че вярва в това, че биткойн има роля в инвестиционните портфейли и представлява отделен клас активи и гледа на него като на цифрово злато. Той е на мнение, че биткойн може да се ползва от индустрията и много хора пропускат този факт.

Важно е да кажем, че тъй като Лари Финк е изпълнителния директор на най-голямата фирма за управление на активи в света, то неговото мнение по въпроса с цифровите активи е много важно и ще окаже влияние върху пазара на криптовалути.

Освен своя биткойн борсово търгуван фонд IBIT, BlackRock има и токенизиран фонд, който се казва BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund и в момента има пазарна капитализация от 524 милиона долара. Този фонд, който работи върху блокчейна на етериум, позволява на инвеститорите да получават приход от своите долари, посредством токенизация.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙