Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Най-добрите токени от втори слой, които да следите преди Dencun ъпгрейда на Етериум

Ethereum logo.

От началото на тази година, вниманието на инвеститорите в крипто пазара е насочено към Биткойн, като основна роля за това играят ETF-те в щатите. Тяхното пускане в началото на Януари, допринесе за увеличението на капитала от традиционния пазар към крипто пазара и по този начин Биткойн достигна до нов исторически връх от около 72 000 долара.

Според някои анализатори, фокусът на инвеститорите може да се премести към втората най-голяма криптовалута в света Етериум, като причина за това може да бъде предстоящото пускане на ъпгрейда Dencun и евентуално на ETF за Етериум.

Dencun включва proto-dank sharding, който е предназначен да подобри мащабируемостта и ефективността на Етериум мрежата, както и да подобри начина, по който данните се съхраняват и достъпват. След този ъпгрейд ще бъде въведена пълната технология на шардинга, която ще намали разходите, свързани с ролъпите от втори слой и са важни за мащабируемостта на Етериум.

Тази разработка ще ползва проекти от Layer 2, като ще стимулира по-голямо приемане и ще предложи нови възможности за интеграция и иновации. Проектите от втори слой (Layer 2) ще могат да спечелят от Dencun и се предполага, че това ще доведе до по-голямо приемане на технологията, както и възможности за иновации и интеграции.

Едно от водещите решения от втори слой за мащабиране (скалиране) на Етериум е Arbitrum, което се стреми да подобри скалирането и ефективността на транзакциите на Етериум. Arbitrum използва технологията Optimistic Rollup, която позволява изпълнението на смарт договори и транзакции на по-ниска цена и с по-голяма скорост, без да се постави на риск сигурността на Етериум.

Според IntoTheBlock, има рязко намаляване на разходите за транзакции при обмен на токени в децентрализирани обменни бюра (DEX). След Dencun, всички очакват, че таксата за газ за използването на Arbitrum ще спадне на 0.4 долара от 2.02 долара.

Ако погледнем графиката на цената на токена ARB, ще видим, че неговата цена се намира в средносрочна странична тенденция под влияние на триъгълна формация. Съвсем скоро имаше обрат и цената от нивата на съпротива падна от 2.27 долара до 2 долара, което е спад от 12.2% за една седмица.

През последния ден, пазарната капитализация на спадна до 2.5 милиарда долара, но във същото време търгувания обем се увеличи с 10.8% и достигна нива от 763 милиона долара. Ако ARB успее да пробие триъгълната формация, той може да достигне ниво на цената от 2.42 и 3.2 долара.

Друга технология от втори слой, което се опитва да реши проблема със скалирането на Етериум е Optimism, което се опитва да подобри количеството транзакции за единица време и да намали цените на газта, като същевременно не прави компромис със сигурността и децентрализацията.

Очаква се Optimism да има намаление в цената на газта от 1.42 на 0.28 долара, след като бъде пуснат Dencun. На дневната графика на токена, който се ползва в мрежата на Optimism (OP), можем да видим подобряване на цената и възходяща тенденция.

Възстановяването на OP допринесе за покачване на цената му от 1.16 долара на 4.3 долара, което е скок от 275% за пет месеца, а в същото време пазарната капитализация достигна 4.39 милиарда долара.

При цена от около 4.85 и евентуално увеличение на токените в обръщение, може да доведе до нов спад до 4.2 долара и това да бъде новото ниво на стабилност и подкрепа.

Друга технология от втори слой за скалиране на Етериум е StarkNet. То представлява децентрализирано решение, което не изисква разрешение (пермишънлес) и използва технологията STARK-proof, която цели да постигне голяма мащабируемост и поверителност. StarkNet е разработен от StarkWare и позволява обработката на транзакции извън веригата (off-chain), като същевременно използва сигурността и композируемостта на Етериум.

Предполага се, че след пускането на Dencun, обмяната на токени в децентрализираните обменни бюра ще падне от 1.16 долара на 0.12 долара. В резултат на скока на Биткойн над 70 000 долара, цената на токена STRK се увеличи от 1.744 долара на 2.67 долара, което е повишение от 53%.

Пазарната капитализация на Starknet падна до 1.75 милиарда долара, което е спадане с 1.41%, а търгувания обем падна до 505 милиона долара, което е спадане с 5.47%. Ако анализираме графиката на токена STRK, можем да забележим, че е възможно разпродаване при нива от 2.75 и 3.08 долара, а нивата 2.248 и 1.92 долара могат да служат за стабилизиране на цената.

С Dencun ще се подобри ефективността, скалирането и сигурността на Етериум. При по-ефективна и здрава Етериум мрежа, цялата екосистема ще се укрепи и от това може да спечелят проектите от втори слой, с което да се увеличи приемствеността и да се привлекат нови инвеститори.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙