Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Обменното бюро KuCoin е нарушило закони срещу прането на пари в САЩ

KuCoin лого.

Цената на токена на обменното бюро KuCoin падна с около 15% днес, след като двама от основателите на бюрото бяха обвинени в нарушаване на законите срещу пране на пари в Съединените Американски Щати.

Федералните прокурори казаха, че обменното бюро KuCoin е извършвало дейност в САЩ и е излъгало най-малко един от своите инвеститори, относно дейността си в САЩ, не е използвало програма срещу пране на пари и не се е регистрирало в американските държавни органи.

В своето обвинение, Министерството на правосъдието, твърдят че основателите на обменното бюро KuCoin Чун Ган и Ке Танг са управлявали бюрото, като бизнес за превеждане на пари, който има над 30 милиона клиента, без да са приложени програмата срещу пране на пари и програмата за идентификация на клиентите. Едва миналата година тези програми са били приложени, но тази за идентификацията на клиентите не е приложена за вече съществуващи клиенти.

Тъй като тези две програми не са били приложени от KuCoin, то бюрото е било използвано, като средство за пране на пари, чийто произход е от съмнителни и криминални дейности, както и на пари от тъмните пазари, измамни схеми и нарушения на санкции.

В обвинението още е посочено, че KuCoin не е регистрирано в Мрежата за борба с финансовите престъпления в САЩ, като бизнес за финансови услуги и непосредствено е получило криптовалути на стойност от над 3.2 милиона долара, дошли от Tornado Cash, което представлява санкциониран крипто миксер. Двамата разработчици на Tornado Cash, Алексей Перцев и Роман Сторм имат заведени наказателни производства, като процесът срещу Перцев в Нидерландия започна днес, а този на Сторм ще се състои по-късно тази година. В документите срещу двамата се споменава обменното бюро KuCoin.

Освен Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стоки и фючърси също заведе дело срещу бюрото, като го обвинява, че не е регистрирано като брокер на фючърси, съоръжение за изпълнение на суап сделки или определен пазар за сделки, но въпреки това предлага търговия с фючърси. В обвинението се казва още, че KuCoin не е приложило програмата за идентификация на клиентите, която комисията изисква.

Интересно е, че днешните обвинения са направени, едва няколко месеца, след като Комисията за търговия със стоки и фючърси, Министерството на финансите и Министерството на правосъдието успяха да уредят подобни обвинения срещу Бинанс, което все още за момента е най-голямото обменно бюро за криптовалути.

Министерството на правосъдието търси наказателни санкции и конфискация, а Комисията за търговия със стоки и фючърси търси парични глоби, запрещение и забрана за търговия и регистрация.

Дарън Маккормак, който е специален агент на отдела за разследване към Държавна Сигурност, отбеляза че KuCoin e едно от най-големите обменни бюра за криптовалути и го нарече "предполагаема мулти-милиардна престъпна конспирация".

Деймън Уилямс от Министерството на правосъдието каза, че криптоборсата непрекъснато се опитва да скрие факта, че голям брой американски потребители ползват услугите й.

"Действително, KuCoin явно се възползва от голямата си американска клиентска база, за да стане една от най-големите криптовалутни дериватни и спот борси в света, с милиарди долари ежедневни сделки и трилиони долари годишен търгуван обем. Както се твърди, тъй като не успяха дори да въведат основни политики срещу прането на пари, обвиняемите позволиха на KuCoin да оперира в сянката на финансовите пазари и да бъде използвано, като убежище за незаконно изпиране на пари, при което KuCoin получава над 5 милиарда долара и изпраща над 4 милиарда долара от подозрителни и криминални средства.", каза още адвокат Уилямс.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙