Bitcoin $68,194.00 2.02%
Ethereum $2,638.65 0.29%
BNB $599.05 0.92%
Solana $156.47 0.48%
XRP $0.55 1.24%
Dogecoin $0.13 9.76%
Toncoin $5.30 0.85%
TRON $0.16 1.01%
Cardano $0.36 -1.51%
Avalanche $28.09 -3.75%
Shiba Inu $0.0000188 3.00%

Пътя на Телеграм до върха в крипто индустрията

Toncoin

Приложението Telegram, което за първи път беше пуснато през 2013 година започна своето развитие като приложение за съобщения. В момента, благодарение на интеграцията с блокчейна TON, който заема девето място по пазарна капитализация с 16.3 милиарда долара, то е едно от най-използваните в сферата на криптовалутите.

Telegram е основан от двамата братя Николай Дуров и Павел Дуров, а тяхната цел е била да създадат приложение за размяна на съобщения, което да е бързо и да предлага сигурност на потребителите. Чатовете между отделните потребители са криптирани и може да се създават големи групи за чат.

С течение на времето към приложението са добавени нови и нови функционалности като едни от последните дават възможност за създаване на програми, които да бъдат интегрирани в Telegram, както и внедряването на блокчейн технологии.

След първите две години от пускането на Telegram, беше въведена възможността за създаване на ботове, с помощта на които могат да се автоматизират отделни задачи и да се управляват групите за чат.

През 2017 година, приложението пусна функционалност за гласови обаждания, а възможността за видео комуникация беше въведена през 2020 година. Това помогна на Telegram да придобие доста голяма популярност сред потребителите на приложения за съобщения.

По-късно бяха добавени канали, с чиято помощ един потребител може да изпрати съобщение до големи аудитории. Чрез историите за канал, потребителят може да сподели кратко съдържание, като използва и двете камери на своя мобилен телефон.

В каналите беше въведена система за раздаване на награди, благодарение на която потребителите могат да спечелят истински награди.

Развитието на криптовалутите и крипто индустрията мотивира основателите на Телеграм да създадат платформа, която да използва един от основните принципи на блокчейните, а именно децентрализацията.

За да постигнат своята цел те създадоха блокчейна Telegram Open Network, който благодарение на уникалната си архитектура може да обработи милиони транзакции в секунда и да бъде интегриран в Телеграм.

TON трябваше да дава възможност за създаване на децентрализирани приложения, които да използват умни договори и да има своя собствена криптовалута, наречена Gram.

Техническата документация на блокчейна беше публикувана от единия от двамата братя Павел през 2018 година и в нея той описваше бъдещите възможности, които ще предоставя TON.

Тъй като идеята беше блокчейна да бъде интегриран в Телеграм, то неговия дизайн от самото начало беше замислен да бъде мащабируем и да позволява обработването на милиони транзакции в секунда, използвайки механизъм за шардинг и мултиблокчейн архитектура, която включва разделянето на блокчейна на главна верига, управляваща мрежата и много работни вериги, които могат да функционират независимо една от друга.

Създаделите на TON, решиха да съберат необходимия капитал за реализирането на тяхната идея чрез първично предлагане на монети (Initial Coin Offering) като само от 175 частни инвеститори успяха да съберат около 1.7 милиарда долара чрез продажбата на Gram токени.

Популярността на Телеграм, както и голямото количество събран първоначален капитал от частните продажби на Gram, успя да привлече вниманието на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, която в края на 2019 година подаде жалба срещу фирмата като я обвини, че е провела нерегистрирано предлагане на ценни книжа, продавайки своите Gram токени. Според комисията, преди да е била осъществена продажбата, Телеграм е трябвало да регистрира своите токени съгласно законите за ценни книжа на САЩ.

Няколко месеца по-късно Комисията по ценни книжа и борси спечели своето дело във федералния съд и разпределението на Gram токените беше спряно.

Телеграм реши да върне събрания първоначален капитал на своите инвеститори и да плати глоба от 18.5 милиона долара.

Решението на федералния съд, относно делото между Комисията по ценни книжа и борси и Телеграм даде знак за нагласите на щатското правителство към криптовалутите и крипто индустрията като цяло.

Фирмата реши да изостави проекта, който беше поет от независими разработчици, които продължиха да го развиват и го преименуваха на The Open Network. В момента зад проекта стои неправителствената организация TON Foundation със седалище в Швейцария, а бившия изпълнителния директор на социалната мрежа VK е сред основателите.

През следващите две години, разработчиците на блокчейна TON подобриха архитектурата, създадоха динамичен шардинг и оптимизираха механизма за консенсус с доказателство за залог.

През есента на 20023 година въпреки, че Телеграм не беше основната допринасяща за развитието на блокчейна компания, тя все пак интегрира портфейла за самостоятелно съхранение на криптовалути TON Space.

След това беше въведена система за споделяне на приходи от реклами, при която плащанията се извършват с Toncoin (TON), което представлява новата версия на Gram.

По същото време от Телеграм, официално обявиха своята подкрепа за TON и приеха него и токена като официална своя инфраструктура. Това накара инвеститорите в криптовалути да обърнат по-голямо внимание на токена и в резултат неговата цена се покачи.

Общата заключена стойност на TON премина границата от 300 милиона долара в началото на лятото тази година, а в началото на този месец достигна 765 милиона долара.

Въпреки, че Телеграм се оттегли от разработването на блокчейна, нейната роля в сферата на криптовалутите стана по-голяма. Все повече хора от крипто индустрията започнаха да ползват приложението, за да правят дискусии, обменят информация и да си сътрудничат.

Много от компаниите, занимаващи се с криптовалути и блокчейн технологии използват Телеграм за изпращане на съобщения и изграждане на своите общности. Много от инвеститорите имат свои лични групи, в които споделят различни търговски стратегии.

За да привлече вниманието на дори още повече потребители от крипто индустрията, Телеграм създаде цифров пазар и интегрира един от най-популярните портфейли за криптовалути Trust Wallet. Благодарение на това, създателите на портфейла ще могат да достигнат до стотиците милиони потребители на приложението на съобщения и да им позволят да получават и изпращат TON токени.

Разработчиците имат план да започнат да поддържат Тетер, което ще даде възможност всеки един потребител на Телеграм да може да изпраща стабилната монета до друг потребител.

В края на миналия месец от компанията обявиха, че пускат браузър, който е вграден в Телеграм и по този начин подобряват блокчейн възможностите на приложението. С помощта на вградения браузър, потребителите ще могат да достъпват децентрализирани сайтове от TON и ще могат да изпращат съобщения.

Едва преди седмица беше обявен и магазин за малки приложения, който може да бъде достъпен чрез функцията за търсене в Телеграм. По данни на фирмата, половин милиард потребители ползват малки приложения всеки месец. Чрез магазина те ще могат да ги намерят вече на едно място.

На 7-ми Юни беше въведено и ново платежно средство наречено Stars, което ще може да се разменя за TON токени и може да се използва при транзакции в малките приложения, както и да бъде изпращано на приятели.

На свой ред, малките приложения успяха да придобият голяма популярност и да привлекат милиони потребители по света. Едно от най-популярните е Notcoin, при което всеки потребител печели токени, след като изпълни различни социални предизвикателства. Над 35 милиона души до момента са ползвали приложението, а пазарната капитализация на токена NOT е 1.1 милиарда долара.

Друга популярна игра е Hamster Kombat, при която се симулира управлението на крипто борса. До сега играта има над 300 милиона потребителя и се превърна в едно от най-бързо растящите Уеб3 приложения. Играта беше стартирана през Март месец тази година и скоро предстои разпределянето на собствения й токен HMSTR, който директно ще бъде депозиран в профилите на потребителите. Близо 60% от всички HMSTR токени ще бъдат раздадени на играчите

Още едно малко приложение, което привлече милиони потребители е Catizen, което беше създадено от Pluto Studio. Успеха на играта, при която играча управлява котешки град и получава токени, накара компанията за крипто инвестиции HashKey Capital да инвестира в Pluto Studio.

Забавянето на разпределението на токените HMSTR и CATI, което беше планирано за месец Юли, предизвика разочарование сред стотиците милиони играчи. От създателите на игрите обявиха, че различни фактори са повлияли на пускането на токените сред които са технически проблеми, намиране на крипто борси, гарантиране на ликвидност и спазване на регулаторните законови рамки.

Всички функционалности на Телеграм, свързани с блокчейн технологиите и криптовалутите му отреждат едно от челните места в крипто индустрията, което се доказва и от факта, че по пазарна капитализация TON заема девето място. При успех на системата за споделяне на приходи от реклами и малките приложения, платформата може да продължи да се развива.

От фирмата не крият своите амбиции за първично публично предлагане и възнамеряват още тази година да станат печеливша компания.

За последните 3 години Телеграм е набрал капитал от 2 милиарда долара чрез издаване на облигации. Всеки един собственик на облигации ще получи между 10 и 20 процента отстъпка от първичното публично предлагане, ако то бъде пуснато преди Март 2026 година.

Възходът на Телеграм и трансформацията му от едно приложение за размяна на съобщения до един от лидерите в сферата на блокчейн технологиите е доказателство за визията и иновативния дух на неговите създатели. Техния борбен характер и желанието им за успех направиха Телеграм една от най-важните платформи за хората от крипто индустрията.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙