Bitcoin $68,194.00 2.02%
Ethereum $2,638.65 0.29%
BNB $599.05 0.92%
Solana $156.47 0.48%
XRP $0.55 1.24%
Dogecoin $0.13 9.76%
Toncoin $5.30 0.85%
TRON $0.16 1.01%
Cardano $0.36 -1.51%
Avalanche $28.09 -3.75%
Shiba Inu $0.0000188 3.00%

Сам Банкман-Фрийд, основателя на FTX е осъден на 25 години затвор

Сам Банкман-Фрийд, основателя на FTX е осъден на 25 години затвор

Днес федералният съд в Манхатън в Ню Йорк, осъди Сам Банкман-Фрийд на 25 години затвор за заговор за измама с ценни книжа.

Родителите на Сам Банкман-Фрийд казаха, че "Ние сме съкрушени и ще продължим да се борим за нашия син."

По време на делото имаше обвинения за лъжесвидетелство, измама и опити за влияние върху свидетели.

Адвокатите на основателя на FTX, се опитаха да го покажат, като неразбран гений, но съдията по делото Каплан силно подчерта за лъжливите показания на Сам Банкман-Фрийд и особено за факта, че е излъгал, че не е знаел за разходите, които FTX е плащал от депозитите на клиентите.

Сам Банкман-Фрийд ще трябва да излежи своята присъда във федерален затвор за измами на клиентите на крипто обменното бюро FTX и инвеститорите му. Съдията каза още, че по време на делото е имало опити за влияние върху някои свидетели от страна на обвиняемия.

Адвокатът Марк Мукаси, който защитаваше Банкман-Фрийд, каза в съда, че "Сам не е бил безмилостен финансов сериен убиец, който се е опитвал всяка сутрин да наранява хората." и че "Неговите истински намерения са били погрешно интерпретирани и разбрани.", като представи своя клиент като странен математически зубър, който обича видео игрите, животните и вегетарианството, както и че ако е имал малко повече време Банкман-Фрийд е можел да оправи проблемите на FTX.

Според прокуратурата, обаче в резултат от действията на обвиняемия са налице финансови щети за над 11 милиарда долара, което ясно показва голямото разминаване в твърдението на защитата на Банкман-Фрийд, че няма истински загуби, и че всички пострадали ще бъдат напълно компенсирани. Според съдията тези твърдения на защитата са били спекулативни и подвеждащи, и че инвеститорите са загубили 1.7 милиарда долара, заемодателите на фирмата Alameda имат загуби от 1.3 милиарда долара, а загубата на клиентите на FTX се равняват на 8 милиарда долара.

Щатския прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, каза в свое изявление, че това наказание "ще предотврати защитника да извърши отново измами и е важно послание за другите, които може да бъдат изкушени да се занимават с финансови престъпления, че правосъдието ще бъде бързо, а последствията ще бъдат сериозни.".

An unhandled error has occurred. Reload 🗙