Bitcoin $68,194.00 2.02%
Ethereum $2,638.65 0.29%
BNB $599.05 0.92%
Solana $156.47 0.48%
XRP $0.55 1.24%
Dogecoin $0.13 9.76%
Toncoin $5.30 0.85%
TRON $0.16 1.01%
Cardano $0.36 -1.51%
Avalanche $28.09 -3.75%
Shiba Inu $0.0000188 3.00%

Американски конгресмен внесе законопроект, който ще позволи плащането на федерални данъци в биткойн.

Белия дом и биткойн.

Републиканският конгресмен от Флорида Мат Гец, внесе законодателство вчера, с което ще се изисква от данъчните служби в САЩ да започнат да приемат плащания на федералните данъци в биткойн.

Според него този законопроект ще гарантира, че САЩ ще продължат да са начело на технологичния напредък по света.

„Моето новаторско законодателство ще модернизира нашата данъчна система, като позволи плащането на федерален подоходен данък с биткойн. Това е смела стъпка към бъдеще, в което дигиталните валути ще играят важна роля в нашата финансова система.“, каза конгресменът.

Гец каза, че в резултат на скорошното си посещение в Ел Салвадор, която е първата държава, която прие биткойн като законно платежно средство преди 3 години, се е породила идеята за неговия законопроект. Той сподели още, че биткойн е успял да помогне за подобряване на икономическата стабилност и създаването на работни места в Централна Америка.

Чрез законопроекта се дава възможност на данъкоплатците да могат да използват биткойн за плащане на федерални данъци, което Гец вярва, че ще успее да "насърчи иновациите, ще увеличи ефективността и ще предложи повече гъвкавост на американските граждани."

Ако бъде прието, законодателството ще накара министъра на финансите Джанет Йелън, която винаги е била негативно настроена към биткойн и останалите криптовалути, да разработи план за приемане на биткойн като легитимна форма на валута за плащания на федерални данъци.

Предложението на Гец показва значителна промяна в подхода към интегрирането на дигиталните валути в основната финансова система, която е резултат от все по-голямото признание на тяхната способност да трансформират икономическите практики.

Подобен на този законопроект има в още един американски щат. През 2022 година първия щат, който позволи плащането на данъци с криптовалути беше Колорадо. Наскоро в щата Луизиана се прие законодателство, с което се защитава правото на самостоятелно съхранение (self-custody) и добив на криптовалути.

Освен тези два щата, подобни политики които целят интегрирането на криптовалутите във финансовата система се правят в щатите Ню Джърси, Тексас, Кентъки и Юта.

Това въвеждане на законопроекта се прави на фона на продължаващите дебати в американския конгрес, относно начина за регулиране на все по-силно развиващата се крипто индустрия.

Съвсем скоро, Камарата на представителите прие FIT21, който представлява регулаторен рамков законопроект, предоставящ пълни правомощия за надзор върху крипто търговията на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) или на Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC).

Друга цел, която законопроектът има е да се установи ясен метод, по който да се класифицира, дали един дигитален актив трябва да се счита за стока или ценна книга, което е едно от основните пречки за растежа на крипто индустрията в САЩ.

И двете партии в Камарата на представителите силно подкрепиха законопроекта на конгресмена Гец, като се очаква той да получи подобна силна подкрепа и в Сената, което е и последната стъпка за неговото одобрение.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙