Bitcoin $67,403.00 -0.42%
Ethereum $2,607.52 -2.61%
BNB $594.20 -1.20%
Solana $154.48 -2.71%
XRP $0.55 -0.21%
Dogecoin $0.13 6.55%
Toncoin $5.27 -0.51%
TRON $0.16 0.17%
Cardano $0.36 -3.61%
Avalanche $27.74 -5.96%
Shiba Inu $0.0000187 -0.01%

Значителен спад на транзакциите на протокола Bitcoin Runes за този месец

Биткойн

Bitcoin Runes е протокол, който позволява да се създават заменими токени върху мрежата на биткойн. Целта му е да предостави по-лесен и ефективен начин за създаване на този тип токени, в сравнение с протоколите Ordinals и BRC-20.

Напоследък се наблюдава значителен спад на приходите на миньорите на биткойн от такси за транзакции на този протокол. За последната седмица приходите на миньорите от таксите за транзакции на протокола Bitcoin Runes са около два биткойна, докато преди около два месеца тези приходи бяха около 900 биткойна.

Тези слаби приходи се дължат съответно на значително по-малкия брой транзакции на Bitcoin Runes, който за днес има дял от едва 3.7% от всички транзакции върху мрежата на биткойн. Като изключим нормалните биткойн транзакции, второто място за деня по дял се заема от Ordinals, който има 3.1% и третото място е за BRC-20 с 1.1%.

Дял на Bitcoin Runes от всички биткойн транзакции

Когато Bitcoin Runes беше пуснат във втората половина на месец Април тази година, имаше няколко поредни дни, когато дяла на протокола от всички транзакции върху биткойн мрежата достигаше до над 60%, като имаше случай, когато той достигна над 80%.

Bitcoin Runes успя да се наложи като най-популярния и ползван до момента протокол от мрежата на биткойн, в сравнение с останалите два, които са Ordinals и BRC-20.

След големия брой транзакции като дял от всички такива върху биткойн мрежата в началото от пускането на Bitcoin Runes, те постепенно започнаха да намаляват и след кратък спад за два дни, техния дял отново се покачи до нива от около 60%. За съжаление отново след около 3 дни техния дял падна до 7.2% и успя да се задържи между 10% и 20% за около две седмици.

През последната седмица на месец Май тази година, дяла на транзакциите на Bitcoin Runes върху биткойн мрежата отново се покачи до около 40% за почти седмица, като последва спад за 4 дни и отново скок до 41%.

Последвалия спад за около три, четири дни, достигна до около 17%, но от 9 Юни в продължение на шест дни, делът на Bitcoin Runes успя да се задържи на нива от около 50% до 60% от всички биткойн транзакции.

На 16 Юни той падна на 14% и от тогава до сега непрекъснато прогресивно намалява без почти никакъв скок с изключение на 27 Юни, когато от 5% скочи на 10%. За последните дни дяла на Bitcoin Runes транзакциите е около 4%.

Важно е да отбележим, че спадането на дяла не се отнася само за Bitcoin Runes, но и за останалите протоколи като Ordinals и BRC-20, които заедно отстъпват място на нормалните биткойн транзакции.

Ако погледнем дневните транзакции на Runes ще видим, че отново имаме голям брой в началото при пускането на протокола, последван от кратък период на значителен спад, който пък от своя страна е последван от кратък период от три дни в началото на месец Май, когато броя им се покачва отново.

Брой на дневните транзакции на Bitcoin Runes

От 7-ми Май до 22-ри Май тази година наблюдаваме отново силен спад в броя на транзакциите и на 23-ти Май виждаме рязък скок, който продължава с редуване на няколко дни от голям брой дневни транзакции, последван от дни с рязък спад.

Съответно от втората половина на месец Юни, наблюдаваме рязък спад в броя на Runes транзакциите като за вчера те са били едва около 26000, което е най-ниската стойност от пускането на протокола до днес.

След биткойн халвинга на 19-ти Април тази година, когато наградите на биткойн миньорите бяха намалени на половина, някои от тях започнаха да продават натрупаните монети, за да успеят да покрият текущите си разходи.

Пускането на протокола Bitcoin Runes и големия му дял на транзакции от биткойн мрежата, който той зае, успя да успокои миньорите и да компенсира до известна степен намаляването на техните приходи в резултат на халвинга.

Заедно с протоколите Ordinals и BRC-20 те допринесоха за по-високите приходи на биткойн миньорите за определен период от време.

Въпреки това от втората половина на този месец, благодарение на значителния спад в броя на транзакции на тези протоколи, а от там и по-ниския брой такси от тях, миньорите отново са поставени в затруднено положение.

Техните резерви в момента са около 1.9 милиона биткойн монети, което е най-ниското ниво от 14 години до сега.

Падането на цената на биткойн от началото на този месец, както и пониженото ползване на мрежата и протоколите върху нея, допринесоха до значителен спад на цената на биткойн хеш индекса, което е доказателство за слабите приходи на биткойн миньорите в момента.

Цена на биткойн хеш индекса за последните 5 години.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙